Avelshingstar

Palomino/Isabell/Buckskin/Cremello

2011-04-20 11:00 #0 av: [Stoltheten]

Är det någon som har en aning om var man kan hitta en hingst med någon av ovanstående färger? Arabkorsing med hög % arab. Danmark, Sverige eller Norge ska han stå i. Stor häst, inte ponny.

 

 

ett exempel på en palomino nedan (dock inte arab, men ändå) :

Anmäl
2011-04-20 14:51 #1 av: Tess-W

Nej, tyvär. Men Puccini som står på Golden Arabians ger dessa läckra färger på sina avkommor med mödrar då som har förutsättning för det Glad 

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2011-04-21 15:47 #2 av: PaulineH

1# Fast det gör ju vilken hingst som helst? Puccini har inte mer chans att ge någon av ovanstående färger än någon annan arabhingst. Enda anledningen till varför han har fler av dessa färger är för att stona i fråga haft anlag för det - hans egen färg inverkar inte det minsta till att ge palomino/buckskin.

Cremello kan du ju därtill enbart få om du har gulanlaget i båa föräldrarna, och det blir ju ännu svårare om du vill ha tag på individer med mycket arab i - rent omöjligt faktiskt om den ena föräldern är ren arab.

TS: Vet någon RP-hingst med en del arab i som själva bär gulanlaget, och där finns även ett par hingstar av rasen Palomino i danmark som jag vill minnas har en del arabblod i ådrorna. Annars är det betydligt vanligare utomlands att faktiskt ta fram arabekorsningar med mycket hör procent arabblod fast med inkorsade färger som gulanlag och skäckanlag. Lite glest med dem här i trakterna dock.

Vad för typ av hingst är det du letar efter? Ponny, Storhäst, användningsområde...?

Anmäl
2011-04-21 16:48 #3 av: Tess-W

#2 Nja, håller inte riktigt med. Vilken hingst som helst har inte alls samma förutsättning att ge en av dessa mer ovanliga färger även om stoet har det. Puccini har det pga av att han är guldfux och har större möjlighet att påverka.

Oavsett så nämnde jag just honom för att ägaren valt att bla följa den linjen med att avla dessa färger och har en hingst som lyckats, om det nu var det som TS var ute efter: att hitta en hingst som har möjlighet att ge dessa färger.

Så jag får väl också ställa frågan:

TS. Vad för hingst letar du efter? Är det för att betäcka med? köpa? eller bara av nyfikenhet över vilka hingstar det finns i dessa färger?

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2011-04-21 22:01 #4 av: PaulineH

#3 Va? Att han är guldfux spelar inte in det minsta. Eller på vilket sätt menar du att det gör det?

Palomino, Buckskin, samtliga Blåögda Gräddvita och Smokey Blacks är alla orsakade av en enda sak - gulanlaget - på engelska "Cream Gene" - som bleger samtliga grundfärger. En fux + creme = Palomino (isabell på svenska), en brun + creme = buckskin (gulbrun) och en svart + creme = Smokey Balck (gulsvart på svenska) Ett Creme-anlag (Gulanlag) från vardera förälder ger perlino, cremello eller smokey creams, på svenska är samtliga lagda under benämningen Blåögd Gräddvit.

Det absolut enda som påverkar om en häst blir någon av dessa är själva gulanlaget och vad detta/dessa läggs på.

Puccini är visserligen flaxfux (dvs har ljusare man) men detta inverkar inte det minsta på hans kapacitet att nedärva den gula färgen. Flaxanlaget i sig har ett mycket udda nedärvningsmönster och är dessutom svårt att förutsäga, så det skulle heller inte betyda att hans fuxavkommor behöver bli flaxfuxar. Det finns idag ingen forskare som lyckas kartlägga hur flaxanlaget nedärvs.

Att han däremot enbart nedärver fuxanlag och inga svarta skulle ju kunna inverka till den höga andelen palominos, men återigen - det kan de flesta fuxa hingstarna då samtliga är homozygota för rött och inte har något svart.

 

Jag skulle gärna vilja veta vad du baserar uttalandet på då det är ett allmänd vedertaget faktum att inget annat styr nedärvingen av gult än själva gulanlaget, precis som inget annat påverkar nedärvningen av skimmelanlaget än anlaget självt.

Eller har jag helt missupfattat hur du menar?

 

Anmäl
2011-04-22 01:22 #5 av: PaulineH

Ah, såg först nu att TS efterfrågade stor häst och inte ponny. Dät försvann de flesta av kandidaterna i skandinavien;)

Problemet är väl egentligen att många av de gulanlagsbärande hingstar som finns av stor modell häromkring ofta är av fullblod/halvblodskaraktär eller av Quartertyp/Amerikanska raser, men mycket får har hög andel arab, även bland danska Palominos. Kan du tänka dig import av fruset, eller är det bundet till att behöva finnas i skandinavien?

Anmäl
2011-04-22 08:25 #6 av: Tess-W

#4 Det var just hans gulanlag jag syftade på . Du skrev att "vilken hingst som helst" hade samma möjlighet att ge dessa färger. Där höll jag inte med, då alla andra inte bär på gulanlaget.

Jag är ingen färgspecialist för 5 öre men Puccini är arab, över ponnymåttet, står i Sverige och har bevisat kunnat ge dessa färger.

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2011-04-22 08:41 #7 av: PaulineH

6#

Fast det är ju just det som är problemet här - han bär INTE på gulanlaget. Det är lite det jag försöket komma fram till. Ingen ren arab bär på gulanlaget då det helt enkelt inte finns i deras genpool. Hade han burit på det hade det synts då på honom och han hade varit en isabell, vilket han inte är - han är bara en vanlig fux med något ljusare man pga flaxanlaget.

Det är troligtvis därför TS vill åt en arabkorsning med hög andel arab i som bär på gulanlaget - Det är rent omöjligt att genom att korsa med ren arab få fram någon av de färger hon vill åt (såvida inte stoet bär på gulanlaget).

TS verkar själv ha en brun häst (nu utgår jag från den andra tråden hon har skapat). Om hon skulle korsa sin häst med en arab, vilken som helst inklusive Puccini, så skulle det inte finnas en chans i världen att hon får en Gräddvit Blåögt, Palomino, Buckskin, eller Smokey Black.

I Puccinis fall är den enda anledningen att han har många palomino/buckskin-avkommor att man aktivt valt att korsa honom med ston som själva bär gulanlaget. Hans egen inverkan i nedärvningen av det gula är 0%. Att rekommendera honom till någon som vill få en gul avkomma är ungefär som att rekommendera någon att använda en frieser om man vill ha en skimmel - Har inte stoet själv anlaget kommer där heller inte bli någon med önskad färg, för hingsten kommer i båda fallen inte kunna inverka det minsta.

 

Vad TS bör göra är att leta upp någon Blåögd Gräddvit (perlino, cremello eller smokey cream) om hon vill ha 100% chans att få en palomono, buckskin eller smokey black.

Om hon väljer en hingst som själv är palomino, buckskin eller smokey black så har hon bara 50% chans att själv få en av dessa färger i sitt föl (nu utgår jag från att hon har ett brunt sto, eller valri annan basfärg utan gulanlag). Det är däremot omöjligt att få cremello, perlino, eller smokey cream. Isf måste även hennes sto vara palomino, buckskin eller smokey black.

Anmäl
2013-10-21 14:02 #8 av: exitingsvillemo


Gammal tråd, men måste bara skriva; Puccini ser inte ut att vara flax-fux, han är en helt vanlig fux i mina ögon...

Förövrigt håller jag med Pauline, han är ingen gul-bärare och kan således aldrig lämna gult till ngn avkomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.