Sjukdomar & Hälsa

Behöver era kloka råd, igen.....

2009-08-07 00:51 #0 av: [kissime]

Nu är jag här igen med en fråga....

Min lilla häst har fått mugg på sin vita fossing..och hovslagarn sa att jag skulle smeta på honung.

Är det någon som har erfarenhet av detta?

Har även kollat andra "behandlingar" av mugg men blir inte klokare utan snarare snurrigare, för de ena säger si, de andra säger så....

Tex vissa att man ska ta bort skorporna, andra att man ska låta dem vara....

har ännu ej gjort något då jag ej riktigt vet vad som är bäst...

Men jag litar på att ni har vishet att komma medFlört

Anmäl
2009-08-07 01:04 #1 av: kaka1234567

Ja vad jag vet är att man inte ska ta bort skorperna.Honung är också gäte bra de förhindrar mer mug och holler de mjyckt och smidig och lite vatten/fukt tätt.

Jag skulle hellr inte rekomendera att använda sama borste på olika hästar och på kroppen.Sedan skulle jag tväta slänga borstenefter myggen.

Rätta mig om jag har fel.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-07 01:33 #2 av: cina65

Hej.

Du måste tvätta med ljummet vatten och en mild tvål sen kan du köpa en salva som heter Inotyol på apoteket ( recptfri) som du smörjer på skorporna, men jag fick besked att skorporna skulle mjukas upp och pillas bort och sen ta på helosansalva, hjälper inte detta får du nog ta ut vetrinär, tvätta med jodopax med så bakterierna dör.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-07 02:30 #3 av: Caspianowner

# 2

Samma salva använder jag på våra hästar som har Mugg.

Men i år har jag sluppit. Jag har på lite Idominsalva och det har faktist visat sig hjälpa att inte få Mugg. Hästarna som har detta problem hos oss har varit helt symtomfria, hela denna sommar.

Kan vara något för dig att prova till nästa år. Liten liten klick och gnugga in. Varje morgon från maj - aug.

 

Anmäl
2009-08-07 02:36 #4 av: cina65

Ja du skall tänka på att mugg får dom av fukt och lera, det bildas bakterier eller virus på viss marker, när min häst fick detta flyttade jag han för det höll på att gå riktigt illa med han men så fprt jag flyttat han så blev det mycket bättre och han har inte haft problem sedan dess.

Feta salvor som stöter bort fukt är bra men glöm inte jodopax då den både håller rent och torrt.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-07 12:49 #5 av: [kissime]

Okej, men i ett inlägg om mugg på ridsport i fokus var det flera som sa att jodopax INTE var bra...t.o.m en veterinär hade avrått från det ????? Tror det var för att det torkade ut....

Men ska man sätta på salva tex idomin för att mjuka upp skorporna först? Eller tvätta med tvål och vatten? Har även hört att ma ska tvätta med grönsåpa....

Även zinksalva har jag hört (som sagt, mkt olika salvor hit och dit och olika råd, blir snurrig som den)...

Här i det stall hon står i nu så har de behandlat mugg genom såpa och vatten å borstat bort muggen...

#1, När du använt honung, har du bara smetat på det? eller har du lindat benet oxå? Å hur är det med flugor, getingar mm, det är inte så att det kan bli besvärligt för hästen?

cina65; jo det var nog pga av hagbyte som hon fick mugg, eller ev lusernmixen, läste någonstans att de kan få mugg pga foder...

Har själv aldrig haft en mugg häst, så detta är helt nytt för mig....

Anmäl
2009-08-07 12:59 #6 av: kaka1234567

#5.Jag smetar bara på de.Men om han skulle få mugg på sommar eller sommar betet kanske jag skulle sätta på enlinda för att holla flugor mm borta.Vad jag vet har min bebbe inte haft problem med getingar mm.Jag tycker honun är de som mjukgör bäst.Idomin är också bra men de använder jag hälst i mungiporna.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-07 13:49 #7 av: NataliTM

När jag tog hem min märr hade hon oturligt väldigt mycket mugg. Det jag gjorde var att tvätta ordentligt rent med grönsåpa (och torkade helt torrt) och sen ha ordentligt med Idominsalva på det.

Strök på Idomin dagligen och tvättade riktigt ordentligt varannan-var tredje dag. Kan tillägga att denna dam går på lösdrift, så det är inte helt lätt att hålla det rent. Därav valde jag att ta massor av Idomin som blev som en skyddande hinna och inte släppte in smuts.

Denna behandling funkade helt suveränt på min dam.

/Natali

Sajtvärd Arabiska Fullblod

Anmäl
2009-08-07 14:27 #8 av: cina65

#5 Ja det är helt rätt att man ska vara väldigt sparsam med jodopaxen men mugg har en tendens att bli varigt och då måste du ta till jodopaxen så det inte går upp i benen på hästen.

Min Häst hade svår mugg och fick på vet. besked tom. stå med jodopax omslag över natten för att dra ut varet ur det hela.

Men tvätta med mild barntvål eller grönsåpa( går lika bra) och smörj med fet salva så ska du se att det blir bra.

Honung skulle jag starkt avråda från med tanke på getingar och andra kryp som drar sej till detta framför allt nu på sommaren, det kan ju skapa mer problem om dom får en massa stick och bett i muggen och även om du lägger om så drar det till sej djur.

Bättre att smörja med salva och ha det öppet så det får lufttorka.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-08 13:21 #9 av: [kissime]

Vi tackar å bugar!Skrattande

Anmäl
2009-08-08 17:17 #10 av: cina65

så lite så, hoppas bara du fått lite kött på benen nu och att allt går bra.

Lycka till.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-08 23:09 #11 av: GranoStall

Vi tvättar och mjukar upp skorporna med Hibiskrub efter rekomentation av veterinär. Sen använder vi någon uppmjukande salva, i sommar har jag använt Fyra ess salva vilket funkat mycket bra. Men beror muggen på svamp hjälper inte det utan då har vi använt en salva mot detta, kommer inte ihåg vad den heter nu bara för det.Skrikandes

Anmäl
2009-08-09 00:33 #12 av: cina65

Mugg får hästen om den står i lera men inte var som helst, det måste finnas en viss bakterie i leran för att mugg ska bildas, när hästen haft mugg en gång får man räkna med att detta kommer tillbaka var vår och höst. Kan eventuellt bryta ut vid varma vintrar med då bakterierna frodas i leran.

Jag fick spola min häst varje dag när jag tog in han och det gör jag även om han inte har mugg sen torkar jag torrt och smörjer men smörjer gör jag bara om jag ser att det börjar komma tillbaka igen.

Jag har bara behövt ta ut vetrinären en gång sen har jag fixat detta själv bara genom att hålla han ren och torr i karlederna.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-29 16:45 #13 av: Dior

Puttar upp denna tråd i dessa leriga tider.

Många bra tips och bra förklaringar.

Mitt råd till mugg är att tvätta rent ändast med ljummet vatten på kvällen, och se till att skorporna också blir så rena som möjligt. Inte pilla bort skorpor. De som bör avlägsnas gör det vid tvätten. Och framförallt när man torkar torrt efteråt. 

Sedan smörja på med AloeVera-gel på kvällen. Innan utsläpp på morgonen smörja med Inotyol. Detta var förra sensomaren/hösten. Hon brukar få även på våren, men har ännu i haft något i år.

Detta visade sig fungera med snabbt resultat på mitt sto. Hon hade ordentligt med mugg förra hösten, och brukar få även på våren. Men än det har inte kommit tillbaka ("peppar peppar...") 

Anmäl
2009-10-29 16:54 #14 av: Fiona

Det finns ju hundra teroier om mugg & vad man ska anvnda och inte. Det senaste jag hörde var en tjej som tog örondroppar som behandlar öronskabb på hundar och strök på så försvann det. Detta är ju dock sånt som vet. måste skriva ut.

En annan krossade vitkål och lade på det på benet med en linda över.

En del påstår att korn framkallar/förvärrar mugg.

Men somsagt det finns lika många teroier som människor :P

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-29 17:07 #15 av: Dior

#14 Ja, visst finns det många olika varianter, och alla fungerar inte lika bra på den ena hästen som på den andra.

Mitt sto fick salva utskriven av vet. men det hjälpte inte det minsta, t.ex. Så alla tips och råd är possetiva, tycker jag.

Skulle korn kunna vara orsaken? Det var något nytt för mig. Man lär sig något nytt varje dag!Glad

Anmäl
2009-10-29 20:45 #16 av: Fiona

#15 Exakt det är ju inviduellt från häst till häst hur det funkar, något som funkar toppen på en häst kanske inte funkar överhuvudtaget på en annan. Ja jag läste på Bukefalos om en tjej som upplevde att hennes häst fick mugg när hon gav honom korn och att det försvann när hon tog bort det, fast det kan ju vart fler faktorer som spelade in.

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-29 22:59 #17 av: cina65

#15 Det verkar lite konstigt eftersom alla säger att muggen kommer från bakteriefloran i marken där hästen står, min häst hade mycket mugg innan vi flyttade och idag har han ingen mugg alls, Jag är inte säker men har alltid hört och fått inpräntat att detta beror på bakterier i jorden, om det nu är så att det sitter i jorden hur kan det då bli så att hästar skulle få dessa problem av tex korn?

Väldigt intressant ämne detta Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-30 07:49 #18 av: Dior

#17 Nja, själv är jag lite skeptisk till att det skulle vara korn, får jag erkänna. Det för att vi själva fodrar de flesta av våra 23 hästar med det. Men det är bara Leka som åkt på mugg, på bakbenen.

Tror nog också mest på att det kan bero på jordens bakterier, som tränger in i känslig hud om de stått mkt i fukt.

Anmäl
2009-10-30 13:49 #19 av: Fiona

Somsagt så regarear väl olika hästar på olika saker, men den tjejen trodde att muggen berodde på kornet. Men det är ju fler faktoer som spelar i och inviduellt :P

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-30 16:27 #20 av: cina65

Beskedet jag fick av vetrinären var att mugg gärna angriper hästar med vita ben eftersom den vita pälsen på något vis tycks vara glesare och inte skydda lika mycket.

Kan ju tycka det låter lite konstigt men sen har jag å andra sidan bara träffat på hästar med ljusa eller vita ben som varit angripna av mugg.

Sen är det som sagt av ovan väldigt olika från häst till häst och hur pass känsliga dom är med samt hur noga man är med att hålla rent i karleder. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-30 17:20 #21 av: Dior

Har också bara sett hästar med ljusa karleder få mugg. Och så många olika tips på behandling, råd om VAD som kan orsaka muggen så kan man ju idag bara ta till sig vad andra upplever vara bra eller dåligt osv.

Jag skulle inte klanka ner på någon som använder sig av behandlingar jag vet inte har fungerat på min. Eller fnysa år någon som tror att det beror på något jag inte tror på. För vad jag har förstått så finns det i dag inget riktigt svar på orsak eller behandling som fungerar på ALLA hästar.

Anmäl
2009-10-30 23:28 #22 av: cina65

Nej alla hästar svarar ju olika på behandlingar, jag har en vän som behandlar sin häst med fodertran och det hjälper på hennes häst men hjälpte inte på min.

Så visst finns det många olika behandlingar och allt är bra utom det dåliga ju Flört.

Mugg är ett gissel att få eftersom det när det väl blossat upp gärna kommer tillbaka varje vår och höst, eller rättare sagt blöta, leriga årstider.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-31 13:59 #23 av: Fiona

Sen finns det ju även raser som har lättare att få det, ex. ardennerhästar. Dom får ju väldigt lätt mugg / rasp och jag tror tom att dom inte vill ta in hingstar med det Obestämd Men jag är inte helt 100!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-31 23:51 #24 av: cina65

#23 Ja det har jag också hört. Men jag förstår inte varför de skulle stoppas, det är ju varken ärftligt eller smittosamt. Obestämd

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-11-01 02:41 #25 av: Fiona

#24 Har kollat upp det och dom tar in hingstar med det fast dom får anmärkning på det. Det är konstigt att det är vanligare på vissa arser när det inte är ärftligt ja!!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.