Vård & Skötsel

Mugg

2010-06-21 19:05 #0 av: aliah

Vad har ni för knep för att få bort mugg! Tycker att det är ganska intressant eftersom alla jag hittills har frågat har skillda metoder osv. Skulle vara intressant att veta vilka metoder som fungerar allra bäst :)

Anmäl
2010-06-21 20:30 #1 av: kaka1234567

Tväta ur såret och pilla bort skorpor sedan. Kan man ha på honung eller idomin och ta lite bomull. och ta självhäftande linder

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-06-21 23:24 #2 av: Tess-W

Alla har vi säkert olika erfarenheter av vad som gäller behandling av mugg till alla de olika individerna som drabbas. Jag har två som drabbas som värst vid slutet av sommaren/början av hösten, ena gick så långt som till rasp innan jag hittade vad som fungerade för just henne. Observera då att vetrinären var inkopplad och vettens små trix redan testade utan resultat.

Mitt alternativ med godkänt resultat (utan reseptbelagda preparat) på dem båda var att tvätta varje kväll med ljummet vatten. Om det behövdes tog jag även lite vanlig grumme grönsåpa. Det var noga att såpan sedan var helt borta för att salvorna skulle ge bästa resultat.

Torkade sen jättetorrt och smorde på med aloe vera-gel (bifogar bild på den jag använde, efterssom andra aloe vera-preparat jag använt inte gett samma posetiva resultat, så snabbt som denna)

På morgonen torkade jag bara torrt, vid behov lite vatten för att få bort ev. lera och sen torka torrt. Därefter smorde jag med Inotyol (går att köpa på apoteket) för att den torka ut, håller bort fukt och är desinficerande.

Borta på ett par dygn och sen var det bara att fortsätta torka torrt och använda inotyolen när det var hög fuktighet ute.

Jag pillade aldrig bort skorporna. De som borde avlägsnas försvann naturligt då jag tvättade/ torkade och de som blev kvar stannade för att skydda.

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2010-06-22 20:28 #3 av: Neywaz

TessW - Tog den veterinären blodprov och kollade levervärden på din häst? Bara nyfiken då jag sett flera fall med svårbehandlad mugg hos häst som visat sig vara fotosensibilitet, antagligen till följd av att de ätit ngt, ex alsikeklöver.

Anmäl
2010-06-22 20:53 #4 av: Tess-W

#3 Nej. Inga prover togs. Kan tillägga att just detta hände på sensommaren/hösten. Blött och ruggigt men ingen snö.

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2010-06-23 13:30 #5 av: aliah

Det som fungerade sist för oss när pållan dragit på sig en kraftig mugg som inte ville ge med sig var Kopenicillin. Sånt som man ger åt kossorna när de har juverinflammation. Vi tvättade först med bakteriedödande shampo och satte sen penicillin på..

Vi har också använt oss av tjärsalva vilket har fungerat riktigt bra i de flesta fall

Anmäl
2010-06-23 20:33 #6 av: cina65

#5 Ja det finns många sätt att bota mugg med, min kompis använder sej av fodertran vilket funkat för henne medan jag är väldigt noga med att hålla hästens karleder fria från lera. När min häst fick mugg tvättade jag med milt barntvål eller grönsåpa och smorde med inotyol, var det angripet ordenligt så det uppstått en infektion fick han stå med jodopaxomslag över natten sen tvättades han och smordes och jag behövde inte ta ut någon vet fler gånger sen jag börjat med detta.

Alla sätt är bra utom de dåliga ju.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2010-06-24 00:17 #7 av: Neywaz

#5 Detta antar jag var Streptocillin? Används mot mastit (juverinflammation)

Problemet med att använda sådana här medel är att resistensen kraftigt ökar mot olika former av penicillin. Snart kommer vi knappt ha något kvar att behandla med om man använder det i tid och otid. Så det är inget jag skulle rekommendera att prova om inte veterinär gett sitt OK på en mycket svårbehandlad mugg vars andra orsaker än en lokal, ytlig hudinfektion har uteslutits.

Det finns mugg som uppkommer av bakterier i marken (det kan räcka med att byta till en helt annan hage) känslig tunn ofta rosa hud, det finns också mugg som uppkommer av inre orsaker, tex leverproblem, gastro-(mag)problem etc, då är det bättre att behandla grundproblemet istället för det secundära - muggen. Har en häst mycket svårbehandlad mugg som inte ger med sig så tycker jag att man ska konsultera veterinär för vidare utredning :)

Anmäl
2010-06-24 14:46 #8 av: EwaAngantyr

Min lipizzaner fick mugg efter att jag bytte kraftfoder till honom. Rent och torrt är det i hagarna nu så jag kan bara anta att det är fodret som gett honomdetta. Tvättar med mild äppelcidervinägerlösning och har sedan på mjukgörande salva.

Ska definitivt prova aloe veran!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.