Om arabhästen

Stretchschema

2012-03-09 13:00 #0 av: kaka1234567

Kan va bra med stretshing för hästen med det gäller attt göra de på bästa sätt. Därför tar vi fram ett bra skema som kan vissa hur man gör .

Man stretchar hästen för att töja ut musklerna efter arbete och för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk och anses underlätta bortförsel av slaggprodukter, som t ex mjölksyra.

Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig och kan bli korta och stumma, vilket påverkar hästens rörelser.

En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet.

När man stretchar sträcks muskeln ut till ett ändläge där muskelfibrerna töjs ut maximalt. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskel inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sek. Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser.

Forskningsresultat har visat att det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Det räcker alltså inte med en till två gånger i veckan. Helst ska stretchingen utföras efter varje arbetspass.

StretchbildStretching är någonting man lär hästen. Man uppmuntrar hästen att släppa efter successivt. Tills den själv hjälper till med övningen. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp! De flesta hästar uppskattar stretching och lär sig att tycka om det. Man ska inte tvinga hästen, den ska uppleva det som något positivt.

Ha alltid ett öga på hästen och läs dess reaktioner. Hästen kan vara öm i musklerna och reagera kraftigt.

De första gångerna bör man inte ha hästen uppbunden när man stretchar. Ha en medhjälpare.

Tänk också på den egna arbetsställningen. Det är tungt att stretcha! Ha rak rygg och böjda knän och använd din kroppsvikt, inte enbart armstyrka!

I basprogrammet för stretching ingår sex rörelser: framben respektive bakben sträcks framåt, utåt och bakåt. När hästen har lärt sig dessa rörelser kan man lägga till andra stretchrörelser.

Det kan ta upp till ett par månaders regelbunden stretching innan hästen når det optimala läget för varje rörelse.

Stretcha inte en kall häst. Musklerna måste vara väl uppvärmda. Hästen ska ha rört sig i minst 20 minuter före stretching. Efter arbete är det bästa tillfället att strecha, dock inom 30 minuter efter avslutat arbete.

Töj i ca 8-10 sekunder för varje rörelse. Upprepa 2-3 ggr.

Släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning.

Man ska inte gunga (tänja), utan enbart stilla hålla emot.

Självklart ska man inte stretcha hästen om den är sjuk, har ledinflammation osv. Man bör vara försiktig med stretching på en mycket ung respektive mycket gammal häst.

Stretchbild

1. Håll den ena hand under hästens haka, eller ha en morot och försök få hästen att höja och sträcka ut halsen som på bilden. Musklerna på halsens undersida stretchas.

Stretchbild

2. Använd en morot och håll den mellan hästens framben. Försök att få hästen att ta moroten så nära marken som den kan. Musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

3. Använd en morot och håll den vid sidan av hästens armbåge. Både böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals stretchas. Hästen får inte hjälpa till i rörelsen genom att föra fram frambenen.

Stretchbild

4. Så småningom kan du hålla moroten vid hästens höft. Inte heller här får hästen ta något steg för att nå moroten.

Stretchbild

5. Lyft upp frambenet och ta tag om kotans baksida. För benet framåt - uppåt. Knät ska vara rakt. Börja med några decimeter från marken. Frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur stretchas.

Stretchbild

6. Optimalläget. Benet är helt rakt i 90 graders vinkel. Vid stretching varje dag kan det ta en- tre månader att nå hit.

Stretchbild

7. Lyft frambenet och håll om kotan med ena handen och ha en stödande hand runt knät. För benet bakåt. Skenbenet ska vara horisontellt. Sträva efter att kunna föra benet så långt bak som möjligt, utan att hästen tappar balansen. Bog- och mankmusklerna stretchas.

Stretchbild

8. Frambenet ska vara böjt, håll om knä och kota och luta dig bakåt så förs benet ut från kroppen. Bröstmusklerna stretchas. Försiktigt med denna övning på äldre hästar kan dra på sig spat.

Stretchbild

9. Håll om framknät med båda händerna och för det uppåt så mycket hästen kan. Bakre bröstmusklerna stretchas.

Stretchbild

10. När hästen kan hålla balansen och är van vid stretching kan man rotera frambenet medsols.

Stretchbild

11. Och motsols. Börja med små cirklar och gör dem sedan lite större. Hästen blir rörligare i bogen av denna stretch.

Stretchbild

12. En kraftfull stretching av bog- och mankmusklerna. För hästens framben framåt och framför det andra frambenet och håll någon decimeter ovanför marken.

Stretchbild

13. Lyft bakbenet och håll om kotan, om du vill kan du hålla en hand om hasspetsen. Benet sträcks framåt - uppåt. Så småningom kommer bakhoven att komma i höjd med framknät. Bakbenets lår- och skinkmuskler samt en del av ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

14. Lättaste sättet att utföra denna rörelse är att lyfta bakbenet och lägga det över ditt eget ben. Lägg en hand på hasen och tryck lite nedåt och för bakbenet så långt bakåt - uppåt som möjligt. Benet ska vara sträckt. Sänk benet om hästen stretar emot. Knästräckarmusklerna stretchas. OBS! Stå inte bakom hästen, utan brevid den!

Stretchbild

15. Här är det bra att ha en medhjälpare. Lyft det motsatta bakbenet och för det in under hästens mage. Lår- och sätesmusklerna stretchas.

Stretchbild

16. Håll om kotan och för benet utåt. Benet ska vara sträckt. Optimalt når man 45-60 graders vinkel från marken. Musklerna på bakbenets insida stretchas.

Stretchbild

17. Stå vid sidan av hästen och placera dina fingertoppar mitt under magen på hästen. Tryck uppåt. Hästen ska höja ryggen några centimeter. Det kan vara svårt att se själv så be någon kolla om hästen höjer ryggen. Ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

18. Ta tag om den "köttiga" delen av hästens svans. En rät linje ska bildas från korset till svansspetsen, som på bilden. Dra försiktigt och håll i ca 8 sek, släpp sedan sakta. Inga häftiga ryck! Kors-, länd- och ryggmusklerna stretchas. Ofta tycker hästen om svansstretch och håller emot och sänker ner nosen mot marken.

 

 

Källa http://home.swipnet.se/horse

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-03-21 12:26 #1 av: carsbo

jag stretchar min häst efter just detta chema och jag kan verkligen rekomendera det :) jag ser en possitiv förbättring hos min travponny efter att jag börjat stretcha honom, han kan prestrera mycket bättre i träning och självklart minskar det skaderisken! han känns överlags mer pigg

Anmäl
2012-08-17 17:22 #2 av: [LejonTjejen]

Undrar en sak, vad händer om hästen är jättespänd och inte vill ta fram hoven eller att den reagerar på smärta ?

Anmäl
2012-08-17 22:34 #3 av: carsbo

#2 vissa hästar är med rörliga o smidiga än andra. ta fram hoven, antar att du pekar på 5 eller 6? mitt russ kan vara väldigt stelt där efter träning, men det viktiga är att aldrig tvinga ut för att stretcha. det ska vara något skönt, drar hästen åt sig benet så följ med och begränsa till just din hästs gräns för den dagen.

jag har inte sett hur din häst reagerar, när du nämner smärta. är det om en öm eller skadad muskel så ska den inte stretchas utan vila.

men om det inte är sån smärta, så kan jag tänka mig att det är när det tar emot. tänk dig att du har gjort något riktigt ansträngande på idrotten, och så ska ni stretcha. stretchar du för hårt så gör det ont i muskeln istället för att det känns bra att sträcka ut den.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.