Annons:
Etikettom-arabhästen
Läst 12022 ggr
JenD
2011-04-16 19:25

Show: Träningen inför

Del 2 i artikelserien "Show" Det är viktigt att förbereda hästarna noggrant inför show, både fysiskt och psykiskt. Man jobbar ofta hela året, ibland i flera år, för att få ut det bästa ur hästen under den korta stund man har på sig inne på showground. Som utomstående kan det se väldigt lätt ut när handlern kommer in och dansar med den vackra hästen men det är det som är meningen. Få vet dock hur många timmar och hur mycket jobb som ligger bakom den dansen.

Foderstat och hull: Foderstaten är väldigt individuell och man använder det foder som fungerar bäst för sin häst. Det viktiga är att hästen är i fint hull, är och ser frisk ut och håller en fin ”topline” överlinje. Kropp och överlinje är en av bedömningspunkterna och ett bra hull kan höja poängen. Det är en balansgång precis som i alla hästsporter och det viktigaste är att hästen mår bra och är redo att prestera.

Träning: Det finns olika sätt att träna hästen inför show. Ridning är mycket bra för rygg och överlinje så länge det görs med rätt utrustning och i rätt form. Klättra i backar både under ryttare eller för hand bygger bra muskler för rygg och bakdel vilket höjer ryggen och helhetsintrycket av hästen.

Longering är också ett bra sätt att träna hästen. Longering med inspänningar alternativt tömkörning över cavaletti bygger upp hästen rygg och överlinje. Åter igen, se till att inspänningarna och annan utrustning används rätt.

Det är också vanligt att använda en så kallad ”neck sweat”. Det är en slags halskrage i neopren som vanligtvis går från manken upp till öronen. Den finns dock i olika storlekar. Man fäster den på undersidan av halsen med kardborreband och under den kan man använda ”neck sweating lotion”. Detta får hästen att svettas extra mycket under träning vilket leder till en mer slimmad hals. Det är viktigt att tvätta rent efter man använt det..

Det finns även ”neck-shapers” i andra material som hästen kan använda dygnet runt.

En annan typ av ”neck-shaper” som används är en halskrage, en ”troat-wrap”. Den kan vara gjord i både filt och fleece och är en kortare modell som bara fästes runt nacken på hästen och får hästen att sträcka aningen mer på nacken i vardagen.

Viktigt är att miljöträna hästen. På området och inne i ringen är det mycket liv och rörelse. Det är ett nytt ställe, ny box, nya lukter och ofta en lång resa dit. Glöm ej att transport träna hästen. Det är inte roligt att komma fram med en häst som är trött och stressad. Hästen ska vara på energisk och glad när den äntrar showringen!

Tänk också på att det är ofta hög musik, prasslande påsar, skrikande barn, paraplyer och allt ni kan tänka er så träna gärna hemma på detta. Varför inte bjuda in vännerna på ett grillparty och låt dom applådera och tjoa lite medans ni tränar på att springa med er häst!

Sist men inte minst har vi halter träningen. Det tar vi upp i nästa artikel.

Självklart finns det lika många olika sätt att förbereda en häst som det finns tränare och hästar men här är en sida av det.

Pic: http://www.everystockphoto.com Photographer szedlisa

Vänlig hälsning

Jennifer

Arabiska Fullblod iFokus

** Pressure makes diamonds **

 

Annons:
cina65
2011-04-17 23:37
#1

Mycket bra artikel. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Tess-W
2011-04-20 14:48
#2

Jättebra artikel. Dock så fick jag lära mig, av en då väldigt duktig handler att det var "tabu" med ridning månaden innan utställning då de satte "fel" muskler…Skäms

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

JenD
2011-04-20 22:40
#3

#1 Tack!

#2 Tack! Jasså, ja det finns som sagt många olika ideer om vad som är bra och inte. Jag har dock svårt att tänka mig just vilka "fel" muskler det skulle vara.. Om du har lust får du gärna berätta mer, vad menade h*n med det? Alltid intressant att höra Glad

Vänlig hälsning

Jennifer

Arabiska Fullblod iFokus

** Pressure makes diamonds **

 

Tess-W
2011-04-21 09:08
#4

#3 Det var för att det inte skulle vara några naturliga muskler som bildades. Alltså för att det inte är naturligt för en häst att bygga muskler med tyngd uppifrån, och då få för mycket massa som inte gav den rätta slanka looken. En vältränad häst har förstås en god hälsa, men just inför show kan jag förstå tanken med att kanske inte vilja ha för mycket över länd osv. "En person som löptränar är oftast slankare än någon som tränar på gym med vikter."

Detta är så länge sen jag fick höra det och har inte stor koll på hur handlers arbetar idag. Kan såklart ha ändrats, eller är beroende på både häst, ägare och handler hur just h*n arbetar upp en snygg showhäst. Men "på min tid" (låter som en hel oändlighetFlört) skulle både häst och handler bara arbeta mycket med konditionen från marken, longering med svetter och prommenader. Vet att de var ofta ute och joggade med hästarna också.

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

kaka1234567
2011-04-29 15:11
#5

bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

GranoStall
2011-04-29 19:13
#6

Idag rider nog de flesta showtränare sina hästar. T.ex. Johanna Ullström rider sina hästar mycket. Bara man rider de på rätt sätt, lång och låg, så sätter de rätt muskler.

Annons:
JenD
2011-04-29 19:22
#7

#4 Ja ok, jag förstår tanken bakom, man vill ju inte ha stora muskelberg men som GranoStall säger så beror det på hur man rider dom och framförallt att variera träningen. Sitta och harva i paddocken varje dag är väl inte att rekommendera men ut i skog och mark i rätt form och lite markarbete på bana någon dag i veckan tror jag gör många gott. Skrattande Dessutom är det trevligt om dom kan utvecklas inom ridningen och man kan få ut mer showhästar på tävlingsbanorna. Det kanske inte är för alla men jag tror det är många där ute som inte får visa vad dom kan..

Vänlig hälsning

Jennifer

Arabiska Fullblod iFokus

** Pressure makes diamonds **

 

Elshira
2011-06-30 12:00
#8

Här hemma hos oss köpte Johanna Ullström sin första arab Oskyldig Och ville såklart kunna visa så mamma lärde henne grunderna Flört Jag har fått lära mig en hel del jag med, men jag visar mest små ponnyer istället, men med nästan samma princip :)

De tipsen jag har inför själva utställningen för att traven ska sitta, är förutom att öva på rätt takt, och hur och var du ska vara i förhållande till hästen (nära/långt ifrån/lite framför/lite bakom) är att man själv övar på att "visa upp sig".

När jag springer med mina hästar, så springer jag med nästan lika höga och "luftiga" steg som min häst, jag brukar tänka "BUS" och liksom rycka till och göra ett innre gläjdeskutt. Jag kan lova att om ni själva tänker er att det är NI som ska bli tittade på så kommer hästen göra det samma om ni är bra kompisar.

Hästen tar ofta hjälp av oss för att se hur de ska göra (eller åtminstone få energin till det), själv brukar jag använda det på samma vis när jag longerar hästarna. Har de svårt att ta galopp? Ta några galoppsprång själv så ska ni se att det går! Försök om möjligt att ta lika långa steg som din häst, och hålla takten så att säga.

Men tankens kraft är stor, och det är det som är huvudnyckeln för den där showhästen!

Men sedan så är det ju så att vissa hästar har DET ändå, och de sköter det alldeles utmärkt själva. Andra hästar kommer aldrig få den där flashiga traven, och dä är det bättre att satsa på en lugn vägvinnande trav, än den flashiga som gör att hästen kanske springer i från sig själv så att säga.

Vad det gäller uppställning så är jag rätt överygad om att de flesta här inte använder spö som träningsmetod (eller hoppas i.af). Men spöet kan givetvis vara bra som pekpinne.

Träna in ett komando som endast kommer att användas för "show uppställning", ett ord eller en rörelse. Jag brukar själv ha "hooow" som halt/stå still, och "häpp" som ställ upp (ni får ta precis vad ni vill), och beroende på hur man vill ställa upp hästen  kanske lyfta upp armarna lite.

Träna på att ställa upp benen korrekt till att börja med, gör komandot och peta sedan med spöet på de ben som står fel tills hästen lyfter det och sätter på någorlunda rätt plats. Beröm och ge "paus" och ev lite godis direkt efter berömet. Träna detta upprepade gånger, med mer och mer krav på precission varje gång tills det sitter.

När det sitter, så kan man börja fokusera på halsen. Men se till att hästen kan "stå still" ordentligt. Väck hästens intresse med något intressant, olika för olika hästar. En del reagerar på prat, andra på prassel och vissa på godis, men det får inte vara så intressant att hästen gör allt för att nå fram, så godis är inte det bästa såvida man inte har en "tråkig" häst som itne bryr sig annars.

Höj upp handen och försök få lite höjd/resning, och övergå sedan i lockandet. När det sitter så är det bara att försöka kombinera dem tillsammans!

Att hästen kan ställa upp sig på komando är väldigt smidigt, och är det inte en dommare som tar god tid på isg att titta på hästen så är varje sekund viktig, då kan man inte hålla på och ställa upp hästen gång på gång i hopp om att den ställer sig rätt.

Det var i.af mina träningstipps inför ringen!

Och vad det gäller detta med ridningen… Så länge ni inte satsar på world championtitel så tror jag inte det är något för hobbyryttaren att bry sig om. Så länge man inte låter hästen gå tunga fyspass varje dag utan varierar ridningen dvs. Har hästen ett perfekt kors, så kommer den ju aldrig kunna se ut som en belgian blue rumpa i.af. Bättre med lite muskler än ett muskelfattigt och lätt toppigt kors.

Sedan skiljer det dessutom från dommare till dommare vad man anser den perfekta araben är. Vissa anser att det ska vara "fairytail araben", medan andra vill att det också ska vara en hållbar och fin häst.

Det bästa man kan göra för att få bort en rund rumpa är att se till hästen har en ordentlig resning, och att bakbenen står tillräckligt långt bak (utan överdrift) när man ställer upp dem. En ointresserad häst som står och vilar kommer sällan få det perfekta korset.

Hakuna matata!

kuusou
2012-02-08 23:03
#9

När kommer artiklen om halter träning ? Oskyldig

http://minihingstar.n.nu

JenD
2012-02-16 18:46
#10

#9 Jag som skrev denna artikel har tyvärr slutat som Medarbetare då jag slutat med araberna för tillfället och flyttat utomlands. Kanske någon annan känner sig manad? :)

Vänlig hälsning

Jennifer

Arabiska Fullblod iFokus

** Pressure makes diamonds **

 

Upp till toppen
Annons: