Kända araber

Skowronek

2009-06-04 00:19 #0 av: AnneN

Skowronek var en av de viktigaste avelshingstarna i arabens historia. Han gav föl som höll mycket hög klass och räknades som några av de vackraste araberna i världen. Namnet Skowronek betyder lärka eller sånglärka på polska. Skowronek var en ganska liten och otroligt vacker gråskimmel med ett riktigt ädelt utseende och fint huvud.

skowronek4.jpg

Stamtavla

stamtavla

Historia

skowronek1.jpgSkowronek föddes i Polen 1908 eller 1909, 1913 eller 1914 importerades han till England av konstnären Walter Winans. Walter använde han som ridhäst, men allra mest som modell för sina bronsstatyer.

Efter ett tag såldes Skowronek vidare till Mr Webb Wares där han användes som ren ridhäst till bland annat jakter. Han såldes vidare igen och hamnade då hos Musgrave Clark där han blev avelshingst. Det var nu som Judith Blunt-Lytton (Lady Wentworth) fick upp ögonen för Skowronek. Judith var baronessa i England och arvtagerska till ett av de största stuterierna i världen för arabiska fullblod.

Hos Lady Wentworth användes han till avel och hans ättlingar blev kända över hela världen för sin fina kvalitet och fina, rena arabiska utseende. Lady Wentworth blev så fäst vid hingsten att hon nekade ett erbjudande på 250 000 pund (ca 10 miljoner kr) för honom.

Skowronek dog i februari 1930.

Avel

skowronek5.jpgSkowronek kom att bli en av de viktigaste hingstarna i det arabiska fullblodets stambok. Hans för höll alltid mycket hög klass och han själv var en prisvinnande avelshingst. Han hade hög fertilitet och starka arvsanlag. Skowroneks son Naseem blev en av stamfäderna till den ryska rasen Tersk. Skowroneks dotter Jalila såldes till en baron i Spanien där hon blev avelssto åt kungligheternas hästar.

Skowronek avlades också på högklassiga ston av rasen Welshponny på Judiths stuteri Crabett Arabian Stud, Judith blev skaparen till ponnyrasen Welara som ofta räknats som världens vackraste ponny.

Utseende

skowronek2.jpgSkowronek vann flera priser, inte bara för sin avelsförmåga utan även för sitt tydliga arabiska utseende. Han var gråskimmel och även om han var ganska liten så syntes det tydligt att han tillhörde den ädla rasen arabiskt fullblod. Hans huvud hade den karaktäristiska trekantiga formen med inåtbuktande nosrygg och stora, snälla ögon. Nacken och halsen var fint välvda och exteriören räknades som perfekt.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skowronek

http://www.crabbet.com/articlepics/skowronek.html

http://www.allbreedpedigree.com/skowronek

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-04 00:31 #1 av: botakt

Vilken bra artikel Anne! Skrattande

Anmäl
2009-06-04 00:32 #2 av: AnneN

Tackar Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-04 11:48 #3 av: PillanN

Herregud vilken vacker häst!

Anmäl
2009-06-05 00:01 #4 av: Caspianowner

Ett par av mina frimärken jag kom över när jag var i Polen för runt 20 år sedan.  Självklart för att se deras Araber.

Hästen till höger är Skowronek.

Hästen till Vänster är Ofir

 

Anmäl
2009-06-05 00:02 #5 av: AnneN

#4 Oj, det var fina frimärken Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-05 16:37 #6 av: Caspianowner

# 5

Har förutom de här två Frimärkerna även ett på Comet. Även det ett Polskt frimärke. Det är triangelformat.  samt också ett Polskt på Witez II, alltså Ofirs son.

 

 

Anmäl