Övrigt

Ridskolehäst/ Privathästar.

2009-07-20 03:57 #0 av: cina65

Om du lärt dig rida på ridskola vet du vad jag menar här. Ridskolehästen är både älskad och fruktad. Om du kommer ihåg första gången du red på ridskola minns du säkert hur nervöst det var.

Ridskolehästarna är väldigt kloka hästar, de lär sig rutinerna och lyssnar på ridläraren och många gånger hinner man inte ens skänkla hästen för innan man vet ordet av så säger ridläraren -Så går vi upp i kort trav, och hästen travar på och följer med sina kompisar framför, det är ju bara att följa med och försöka hålla sig kvar.

För att bli en bra ridskolehäst krävs alldeles speciella egenskaper. Den ska orka med att arbeta och tycka om det och för att klara det krävs det att hästen har energi, men den skall även vara lugn, trygg och modig för att ge nybörjaren en bra start.

En del ridskolor köper in unghästar som de själva rider in och utbildar och när detta är gjort får de mer erfarna ryttarna på ridskolan rida dem tills de blivit mer erfarna som behövs för en nybörjare ska kunna rida dem.

Många börjar på ridskola vid 5-6 års åldern, mamma och pappa sitter på läktaren och ser sin lilla prinsessa skutta runt där nere på hästryggen och tycker att det är en duktig tös de har som lyckas få hästen att röra sig framåt trots att hon aldrig suttit på en häst innan, men glöm det, hästen lyssnar på ridläraren och följer sina vänner. Jag fick alltid lära mig att man inte kan rida förrän man ramlat av 100 ggr och inte ens då är man fullärd. En hel del tror sig kunna denna konsten att rida bara man läst Min Häst eller tittat på någon av dessa berömda hästfilmer eller serier.

Många flickor börjar på ridskola och deras högsta önskan är givetvis en egen häst, skulle nog vilja påstå att tjatet om egen häst kommer som på beställning efter första eller andra ridlektionen och de har även kollat på ridskolan om de kan ha hästen där. Jaha så var tjatet igång då, vad gör man då som förälder?  Ja antingen säger man ifrån på en gång eller så säger man vi får se sen, och det är så gott som ett löfte det, så pass upp för det svaret. Men vissa barn får sin häst utan att blinka så fort de börjat på ridskolan, vilket resulterar i en liten ledsen tjej som är livrädd för sin häst och förvirrade föräldrar som tänker att den hästen är det fel på och antingen slaktas den eller så blir den bara stående tills någon tycker synd om den och tar tag i saken. Detta händer allt för ofta och allt beror nog på att barn och föräldrar inte har en aning om hur det funkar.

Nej jag tycker att de skulle införa en lektion på ridskolan där både barn och föräldrar ska få den information som behövs för att förstå att det är skillnad på ridskolehästar och våra vanliga privata hästar som inte alls är programerade utan har egen vilja och där man verlkligen måste arbeta själv för att få hästen att arbeta. Det finns tyvärr alldeles för många Min Häst tjejer här i vårt land och man kan ju bli livrädd när man läser en annons där en medryttarhäst sökes och det står så här:

Seriös och unghästvan tjej med flera års erfarenhet söker medryttarhäst alt. fodervärdshäst. Jag som letar häst är en tjej på tolv år som ridet på ridskola i 2 års tid... VA? Vad tänker föräldrarna på kan man undra, en tös på 12 som är ung, hästvan vill hjälpa mig rida min 3 åriga unghäst?

Aldrig i hela mitt liv att jag skulle tillåta detta på min häst, lika lite som jag skulle tillåta min dotter ge sig in på en sån sak. Nej alla föräldrar till ridskolebarn borde få gå en ridskoleutbildning för föräldrar där allt detta tas upp och där de även får klart för sig vad som gäller vid ett ägande av en häst och även vilka risker det finns. Många som köper häst idag är tyvärr helt okunniga på denna fronten och gör det för att göra dottern glad eller för att kompisen har köpt och då ska jag med ha.Rynkar på näsan

I mitt tycke behöver både barn och föräldrar utbildning innan ett hästköp sker.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-07-21 19:10 #1 av: painten

Mycket bra skrivet. Ja, alltför många har undermålig hästkunskap vid hästköp. Jag tycker att många föräldrar bör känna ett visst intresse och vara mer delaktiga innan de köper häst till sina barn.

Anmäl
2009-07-21 20:12 #2 av: cina65

Foten i munnenJa, man blir bara så irriterad när man sätter ut en annons på en häst och det kommer en familj med bortskämda barn som vill ha just denna hästen.Obestämd Hm då backar iallafall jag som säljare.

jag satte ut en annons om hjälp att få ordning på min unghingst och får svar av en 12 åring.Skrikandes senare ringer mamman upp mej och jag frågar då henne om hon inte är rädd om sin tös?

Men hennes dotter kunde minsan sin sak, och kunde rida dom flesta hästar för hon hade gått på ridskolan i 2 år?Tyst Foten i munnen

Jaha sa jag, inte med min häst i alla fall. SUCK!

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-07-21 22:24 #3 av: Fiona

Mycket bra skrivit och jag håller verkligen med! Har det var så här "förr" också eller har det ökat med åren? I alla fall tycker jag att det har ökat men å andra sidan har jag inte vart med så länge men under mina 16 år iaf

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-07-22 00:32 #4 av: cina65

Jag tycker nog det har ökat en hel del. När jag var liten och ville ha egen häst var det minsann ikke tal om detta sålänge jag inte hade kunskapen eller ekonomi nog att reda ut det själv.

Jag köpte mina 3 första hästar själv och har alltid fått stå för kostnaderna själv, visst har jag fått hjälp någon gång om det har handlat om vetrinär eller nått men annars har jag som sagt skött allt själv.

Saken är väl den att våra kära barn idag har en helt annan syn på hur allt ska vara, pojkarna ska ha sitt dyra tv spel sen är man av med honom och så ville ju dottern ha en häst..... jaja vi köper en sådan så vet vi var hon håller hus på dagarna.

Inte ett ljud om kunskap eller ansvar alls, sen hamnar dom stackars hästarna hos en lite tös som inte klarar av sin häst, för han gör ju inte som man säger? Obestämd

Jag blir så irriterad på alla som springer runt och tror dom kan och vet allt bara för dom läst min häst.

Men vi får väl hoppas det blir en förändring på denna punkten.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-07-22 01:41 #5 av: PillanN

Herre min! Jag växte faktiskt upp med en sådan tjej som hade en sådan mamma.Hon var den som fick häst först,och en dyyyr en dessutom.Jag fick vänta några år till jag var redo att äga min egen ponny.Vid det laget var tösen inne på häst nr fyra då hästarna enligt dom var så"dåliga" och inget kunde,dessutom slutade hon även ridskolan.Nu hade hon sin egen och kunde allt"suck"

Nää,det gick inte frammåt med kunskapen där kan jag lova.

En del blir man inte klok på.

Anmäl
2009-07-22 13:59 #6 av: painten

#2 Förvånad 2 år på ridskola är ju nästan ingenting, jag skulle skämmas oerhört mycket om jag höll fast vid att en 12 åring kan hjälpa till med en unghäst. Skriv i annonsen att du endast är intresserad av vuxen, unghästvan hjälp.

Anmäl
2009-07-22 14:18 #7 av: cina65

# Jag hade skrivet i annonsen att vederbörande skulle vara över 18 år och ha vana vid unghingstar. Tyvärr hjälper inte det då alla tar en chans om annonsen står kvar ett tag, men jag menar att bara för att den står kvar innebär det ju inte att man är desperat. Sen kan man ju undra vad föräldrarna tänker på som bara ringer på en sån annons åt sina barn.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-07-22 14:27 #8 av: painten

#7 Oj, ännu mer osunt att komma på tanken att ringa på en annons där det redan står vad man söker och ja, som förälder dessutom.

Anmäl
2009-07-27 01:45 #9 av: cina65

Ja men en del har ingen skam i kroppen tyvärr. Man kan ju tycka att vuxna skulle veta bättre.

Nu har jag sagt att jag hittat rätt person till min häst och hon tycker att jag e otrevlig och dum för hon var faktiskt först. Förvånad

Herregud sa jag, jag har väl inte skrivet något kontrakt eller överhuvudtaget sagt ja till er, däremot sa jag nej direkt.

Tydligen en bortskämd mamma och lika bortskämde dotter. Foten i munnen

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 00:25 #10 av: kaka1234567

Jag har ridigt på ridskola fr jag va 6 och är snart 15 i år skulle aldrig komma på tanken att skaffa/hjälpa till med en sådan ung häst. Jag tycker att jag är erfaren men skulle nog inte kunna hantera en hingst på 5 år .

 

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 00:32 #11 av: cina65

# Han är tre år. Flört

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 00:50 #12 av: kaka1234567

OJ ja, ha. Ja då skulle jag aldrig komma på tanken. Även om jag rider 2ggv och är i stallet varje dag och tar hand om Bebben = De är inte till räkligt.

 

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 02:05 #13 av: cina65

Nej tycker du har rätt inställning.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 02:16 #14 av: kaka1234567

#13.Tack.=)

Men jag fattar inte vad man tänker med när en 12 åring som bara ridigt i 2 skulle hantera en hingst. Men de finns ju oerfarna mäniskor.Sedan oerfarna föräldrar som tror att en 12åring som ridigt i 2år har lärt sig tillräckligt mycket för att hantera en unghäst +att de är en hingst.

A ja de finns ju sådana personer;)

 

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 02:18 #15 av: cina65

#14 Ja och tyvärr finns det gott om denna varan här i vårt land.Rynkar på näsan

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 02:24 #16 av: kaka1234567

#15.Japp :(

Men som tur kan vi de där om hästar ganska ordänkligt =) de är något och va stolt över.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 02:33 #17 av: cina65

#16 Jag vill nog påstå att man aldrig blir fullärd på detta ämnet då det hela tiden under ens utbildnings gång får lära sej mer, hästar är en livsstil som bara följer en hela livet om man nu verkligen har det intresset.

Jag har hållt på med hästar i många år nu men skulle nog inte säga att jag är färdig med min utbildning utan att jag är under utbildning och det är hästarna som är mina läromästare här.

Jag menar att jag lär mej mer och mer av mina hästar och deras beteende för var dag som går, bara genom att sitta i hagen och studera dom ger en väldigt mycket.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 02:40 #18 av: kaka1234567

#17. Ja så klart men jag mena att vi vet att hur de är med att köpa en för ung häst eller va alldeles för oerfaren för egen häst. Inte att vi kan allting ,såklart lär man sig mer och mer varje dag

 

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 02:44 #19 av: cina65

# Okey det var så du menade haha, ja ibland kan man missförstå.Skäms

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-01 02:46 #20 av: kaka1234567

#19.Ja men jag förklarade/skrev lite kontigt

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-01 02:47 #21 av: cina65

3 Huvudsaken är att det blev rätt.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-23 14:32 #22 av: Tislan

Tänkte bara lägga in att det är inte bara flickor som rider, det finns Pojkar med som rider.

Anmäl
2009-08-23 17:26 #23 av: kaka1234567

Förlåt men vad vill du få fram med de?

Klart alla rider =D

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-23 22:05 #24 av: Fiona

#23 Det står bara om tjejrr som rider i artikeln och hon menar väl att även killar rider :)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-08-23 22:10 #25 av: kaka1234567

Jo,ja men man råkade väl missa de.Inte så farligt tycker jag men alla rider ju alla har rätt tilde bara för att de inte står om killar betyder de inte att de inte är ok att killar rider.Så menade jag.Men nästa gång låvar vi att inte misa de Flört

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-10 13:08 #26 av: Faidra

På ridskolan där jag rider har vi alltid arbetat med att hästen inte ska lyssna på vad ridläraren säger och vad de andra hästarna gör, utan lyssna på ryttaren. De första lektionerna kommer jag ihåg att vi red med tät, och så skulle den sista ryttaren i ledet göra halt med sin häst, när nästa ryttare har ridit några meter gör h*n också halt osv.

Vi har också haft olika sorters lekar, tex. säger ridläraren ett betyder det skritt, säger h*n 2 betyder det trav, 3 betyder galopp, 4 volt tillbaka osv.

Vi har även fårr lära oss att om hästen gör något innan vi har bett den om det, tex. fattar galopp bara för att hästen framför gör det, så ska vi genast bbryta av till skritt/trav och inte låta hästen galoppera förrens vi vill att den ska göra det.

Anmäl
2009-10-11 00:34 #27 av: cina65

#26 Det tycker jag låter som en bra ridskola samt lärare, tyvärr är det långt ifrån alla som kör den metoden.

 

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-11 23:15 #28 av: kaka1234567

#26.Låter bra.

Här på min ridskola är de ingen bra längre .I alla fal när man har fott erfarenheter av hästar,häälsa,dens vård mm.de är stora brister på min ridskola både i vissas lärarnas betenden och hästarnas skötsel(dålig).Jag orkar inte prata om de Ush nu värkar de som om jag inte får köpa min älskling men pappa ska prova en sista gång och ge rätt pris.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.