Om arabhästen

Distansritt.

2009-07-20 02:11 #0 av: cina65

Distansritt kan jämföras med ett maratonlopp för löpare eller ett långt lopp på skidor.

I de stora mästerskapen är sträckan 16 mil som går längs vägar, stigar och i terräng. I Sverige är den längsta distansen 12 mil. Klassiska storlopp i Sverige är Karolineritten, Snapphaneritten och Roslagsritten.

Distansritt kräver hårda vetrinärkontroller så att hästarna mår bra och inte får vätskebrist eller förslitningar. Vid starten får man ett vetrinärkort som skall fyllas i vid varje vetrinärkontroll på vägen (sk grind). Varje etapp är 40 km och vid varje grind är det paus på 10-40 min. Då kontolleras puls, temp, tarmljud och vätskebalans hos hästen. Pulsen ska ej vara mer än 64 slag/min och tempen skall komma ner till den normala på 38 grader under denna pausen annars får man inte fortsätta.

Efter målgång skall hästen återhämta sig snabbt. Resultatet från en distansritt kan dröja flera timmar efter ekipagen gått i mål. På en halvtimme skall hästen ha normal puls och vara i sådan form att den kan fortsätta ytterligare några mil.

En distanshäst måste klara att arbeta under långa perioder och i varma klimat  då loppen ofta går i kuperad terräng. Hästen behöver också ha en stark rygg och för att den ska få det är klättring i branta backar bra, vanligt markarbete är också bra.

Arabiska Fullblod eller korsningar med arabhästar är de vanligaste hästarna i distansritt då det är bevisat att araberna är mer uthålliga än andra hästar och klarar värmen mycket bättre.

Hästskötaren eller hinknissen är den viktigaste hjälpen på vägen då deras uppgift är att se till att häst och ryttare får dricka och mat på vägen.

 

Källa: Ridsport, Till Häst, Hästfokus

 

 

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-07-22 17:23 #1 av: AnneN

Oj, och jag som vet en del som tycker en lång tur med hästen är max 1 timme Förvånad (inte jag)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-22 18:59 #2 av: PillanN

Vilken bra sammanfattning Glad

Detta gillar jag!

Anmäl
2009-09-06 22:15 #3 av: Neywaz

Flera sakfel :)

Längsta distansen i Sverige är precis som internationellt 160 km på en dag. Det förekommer också upp till 100 km över två dagar.

Snapphaneritten och Roslagsritten har inte gått på några år. Karoliner däremot är återkommande.

Varje delsträcka får vara max 40 km, men den kan vara, och är ofta kortare. På längre ritter är ofta de sista delsträckorna den kortaste biten, vanligen brukar de vara runt 10-20 km då.

I de högre klasserna är pulsgränsen 64, i de lägre brukar det vara 60. Temperatur kollas normalt inte om inte hästens andra värden avviker kraftigt från det normala.

Man har 20 minuter på sig i grinden att besikta, inte en halvtimme. På längre sträckor kan vissa besiktningstider vara 30 min, detta står då i proppen. I mål är det alltid 20 min.

//Camilla

Anmäl
2009-09-07 00:14 #4 av: cina65

# tack för ifyllnaden, jag är inte alls hemma på distans utan fick hämta uppgifter från olika platser, så jag är enbart tacksam för att du fyllde i och rättade ev fel i texten. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.