Övrigt

Så här behandlar du kolik.

2009-08-08 18:03 #0 av: cina65

När hästen har smärtor i magen har den fått kolik och detta skall man ta på allvar och omgående ta hand om hästen samt kontakta veterinär.

Våra vänner kan få kolik av olika orsaker. Koliken kan sitta i tarmkanalen men smärtan kan även bero på tumör eller något annat organ i buken som tex. njurar, urinblåsa och livmoder.

Vad skall vi då göra vid ett kolikanfall?

1. TA BORT ALL MAT OCH VATTEN.

2. LYSSNA EFTER TARMLJUD.

3. KONTROLLERA PULSEN.

4. TA TEMPEN PÅ HÄSTEN

5. KONTROLLERA KAPILLÄRÅTERVININGEN

6. RING VETERINÄR !

Medan du inväntar veterinär bör du se till att hästen har en stor yta att vara i så den inte skadar sig om den skulle slänga sig och börja rulla.

Kontrollera pulsen och fundera på vad som kan ha utlöst koliken.

Kolla avföringen för det kan bero på förstoppning sen kontrollerar du om hästen är uttorkad, detta gör du genom att nypa lite hud mellan fingrarna, på en uttorkad häst blir vecket kvar några sekunder, det kan också se ut så på en äldre häst så tänk på åldern där.

Normalpulsen på en häst är 28-40 slag per minut, ta pulsen på insidan av ganaschen.

Du kontrollerar kapilläråterfyllnaden genom att tryck hårt med tummen på hästens tandkött, släppa och räkna hur lång tid det tar tills tandköttet återfår sin normala färg. En frisk häst återställs efter ca 2 sekunder medan en sjuk häst tar 4-5 sekunder.

Den vanligaste formerna av kolik är grovtarmsförstoppning, foderstrupsförstoppning, tunntarmsomvridning ( tarmvred), gaskolik och hos föl tarmbecksförstoppning.

Men det kan också ha andra orsaker som tumörer eller livmodersomvridning hos ston.

 

Källa: Hästmagasinet samt hästhälsa.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-09 19:13 #1 av: AnneN

Jätte bra information!

Jag har hört att man ska försöka få hästen att röra på sig och att man ska se till att den inte lägger sig ner för att det då kan göra situationen ännu farligare för hästen.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-10 00:42 #2 av: cina65

Ja det stämmer bra det, men om det skulle vara så att hästen är uppstallad så kan det hända att man inte har den möjligheten.

Antagligen det som menas med detta.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.