Övrigt

Hovarna, hästens hjärta.

2009-08-07 19:00 #0 av: cina65

Specialskor eller barfota, långa eller korta tår, höga eller låga trakter, hur ska man egentligen som hästägare veta vad som är bäst för hästen?

Detta är i mina ögon en hel djungel av frågetecken, mina egna hästar är väldigt olika och har då med olika behov vad det gäller hovvård.

Mitt sto sliter mer på sina hovar medan hingsten inte sliter ner sina alls och där har man en stor skillnad, pga hon sliter ner sina så behöver hon inte verkas så ofta som han och han behöver nog verkas var 6 vecka om allt ska vara bra för han.

Men hur vet man då vilket som är bra för hästen? Man kan ju inte titta på kompisens häst och jämföra med den utan man måste hela tiden titta till individens behov, man kan ju inte välja en metod som blir på bekostnad av hästens välmående. Den får inte gå och ha ont.

En häst med dålig hovvård kan man inte tävla och rida på utan att hästen mår dåligt och då blir allt en enda ond cirkel, jag menar inte vill väl vi ta på oss ett par skor som är för stora eller små och sedan med dessa på fötterna ta vår dagliga joggingtur som leder till blåsor och skavsår.

Sen har vi den vanliga frågan:

Barfota eller ej? Ja det är ju väldigt individuellt. Förr hade alla mina hästar skor.

Men idag har jag bara skor på hästen jag tävlar och tränar med och då oftast bara fram om det inte krävs att dom har på alla fyra, men det låter jag hovslagaren avgöra då h-n ju ska vara den som kan sin sak. Det finns dåliga hovslagare också men överlag skulle jag nog vilja påstå att de flesta är både duktiga och kompetenta, så kan du lita på din hovslagare så lyssna på h-n. Men om du känner dig osäker kan man ju alltid ta ut en hovslagare till och få ett andra utlåtande.

Det viktigaste är ju ändå verkningen av hoven då det är viktigt för benställning samt jätteviktigt om man skall få skon till att passa hästen bra, hoven måste kunna växa och röra sig även om det sitter en sko på hoven. Hovslagaren är i mina ögon det viktigaste hjälpmedlet och bästa vän en häst kan ha.

Det finns även väldigt urkassa hovslagare som är både okunniga och elaka mot våra djur, tro mig jag har träffat på båda delarna. En elak hovslagare är det värsta man kan släppa in till sin häst då hästarna inte glömmer om de varit med om något hemskt och detta kan då få katastofala följder, tänk dig själv att ha en häst som inte går att verka, sko eller kratsa hovar på.

Så tänk på deras hovar som om det var deras hjärta, utan dem fungerar inte resten heller.

Ta väl hand om deras hovar.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-08-08 13:27 #1 av: [kissime]

Jag tycker personligen att de ska få vara barfota om det nu inte är så att de har fruktansvärt dålig hovkvalité, vissa har ju det.

Därför blev jag så överlycklig när hovisen sa att min häst hade mkt bra hovkvalité!

Har oxå råkat ut för mardrömshovslagare, som gjort fel eller bara varit brutala, å det kan verkligen sätta spår....även på en snäll och godmodig häst,

 så jag håller med dig fullständigt, hovslagare är superviktiga, men man ska välja dem med omsorg, vilket inte alltid är det lättaste!

Anmäl
2009-08-08 17:14 #2 av: cina65

Nej det är inte lätt alls, jag har fått fel ett par gånger så nu är jag väldigt kräsen på denna punkten.

Skulle inte förlåta mej om någon av mina hästar for illa pga en hovslagare som är brutal.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.