Egna berättelser

Piska eller Morot?

2009-09-04 01:01 #0 av: cina65

Vilken strategi ger bäst resultat? Negativ eller positiv förstärkning? Positiv förstärkning förordas av dem som månar om hästens välfärd. Men eftersom båda strategierna ofta kombineras så vet man ju egentligen inte vilken som gett resultat.

Om vi utgår från oss själva så har man genom tester sett att vissa barn svarar bättre på negativ förstärkning än positiv och hos andra är det tvärtom.

Men ur djurskyddsperspektiv ifrågasätts ofta den negativa förstärkningen. Frågan är nu om den är skadlig och ger sämre resultat?

Ja i mina ögon kommer man ingenstanns med våld, man kommer mycket längre med att vara positiv och mjuk i sin hantering med djur. En del av våra hästar kanske behöver mer tid än andra men det betyder inte att dessa lär sig mer om man tar fram piskan.

Inte tar vi fram piskan på våra barn om dom har svårt att förstå vad vi menar? Nej då får vi förklara igen och igen och igen tills dom förstår vad vi menar och vill. På samma sätt gör i alla fall jag med mina djur, träna, träna och åter träna tills vi når resultat.

Jag har sett alldeles för många hästar och andra djur fara illa och vara hur nervösa som helst, en häst jag fick ta hand om för många år sedan var så rädd för folk att hon var farlig att hantera. Jag ändrade allt för henne, bytte stall, nya hästkompisar samt att jag hade henne som min egen och ägaren bara höll sig väck.

När jag fick henne i min vård gick det inte att varken ta ut eller in henne då hon var så strykrädd sen tidigare, men jag jobbade på och kom fram till att hon ville inget illa utan bara hotade mig när jag skulle ta ut henne. Efter ett tag gick det bra att hantera henne och tog till och med ut hovslagare som hon inte haft på besök på många månader, då stod ägaren i dörren med piskan beredd på att använda den vid behov. Den behövdes inte kan jag säga, jag fortsatte med henne och tyvärr så gick det väl för bra för rätt vad det var kom ägaren och hämtade hästen utan min vetskap och satte henne till salu. Jag ringde givetvis och ville köpa henne men se nej det gick inte för då fick hon sälja henne billigare då jag fixat till stoet.

Hon såldes till en familj som hade noll kunskap om hästar och jag hittade henne där för ett år sedan i en hage helt ensam och raggig gick hon där, jag gick fram till ägaren och frågade om det var den hästen och jo det var det, de hade inte lyckats lämna tillbaka henne och dottern var livrädd för hästen eftersom att tösen lärt sig på ridskolan att man skulle ha spö när man red och detta funkade inte med min lilla donna Gråter.

Nej tack jag håller mig till morötterna och bryr mig inte alls om piskan.

Jag har även min hingst här som är väldigt känslig för allt, men han formligen dyrkar marken jag går på, det märks på hans sätt att följa mig överallt samt att han inte släpper fram andra hästar till mig, jag kan gå ut i hagen och sätta mig med en bok utan att va rädd för att bli trampad på, för han släpper ingen annan i närheten av mig.

Han är väldigt rädd för hovslagaren han med men håller på att jobba med detta och tror snart vi kan sko utan några som helst problem och detta hade inte blivit bra med en piska. Eller vad tror ni?

Så svaret på rubriken för min del blir MOROT!

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-04 03:11 #1 av: AnneN

Jag föredrar morot framför piska.

Har aldrig tyckt om att rida med piska och då jag gick ridskola och läraren försökte tvinga mig att ha piska så kastade jag den bara på sidan eller på läraren (beroende på vilket humör jag var på).

Jag är av den åsikten att kan man inte träna djur utan att skrämma dem till lydnad med hårda metoder, ja då ska man inte ha några djur alls (möjligt vis tygdjur från barnenshus). Detta är min mycket bestämda åsikt och den står jag för.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-05 20:37 #3 av: JBfoto

Jag föredrar att ta till morot men min häst har lärt sig att hon är starkare än människan och från början försökte jag alltid vara snäll ville aldrig säga åt riktigt på skarpen eller liknande men efter att bara blev värre och värre så till slut var jag tvungen ta i lite med hårdhanskarna skulle aldrig slå en häst så med pisk men ibland får mna verkligen ryta till och daska till henne men nu förtiden så räcker det med att harkla sig lite så fattar hon att det är ingen ide:) men hon får då alltid beröm direkt när hon gör rätt och hon bråkar:)

Kan ju säga att det var efter att hon rest sig och fäktat med hovarna mot mig som jag ändra uppfattning om att bara vara snäll:) Nu är mersom bästa vänner hon och jag + att jag nästan aldrig behöver säga till henne på skarpen:) kan vara nån gång sådär ibland då hon får nått ryck och ska testa:) men det är ju en arab med mycket egen vilja:)

Älskar verkligen den hästen :)

Hoppas ni inte tycker att jag låter hemsk men ja det är väl olika från häst och häst:D Haha

Anmäl
2009-09-05 23:42 #4 av: cina65

#3 nej du låter inte hemsk, klart man måste ta och ryta till ibland eller en dask på länden eller så om dom håller på så där, det är ju skillnad på det och piska sin häst.

Det är inte lätt att få rätsida om dessa stora djur tar över och tror dom bestämmer, nej jag har väl också gett min häst en knuff eller en klapp på bogen då han bråkat i stallet eller vid arbete men han har inte tagit skada av det.

 

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-06 00:31 #5 av: JBfoto

#4 nej alla hästar är ju olika och min häst hade väl inte haft det helt lätt tidigare... så ja men hon har iallfall aldrig testa det igen som sparkat det har hon testa 2 gånger en gång första året och en gång andra året jag hade henne varje gång har jag smällt till henne i exakt rätt ögonblick ena gånge sparka jag tillbaka i exakt samma ögonblick fast skillnaden var att jag träffa vilket inte hon gjorde men det är ju naturligt beteende för hästar och ajg tar över ledarskapen:)

Hon tar det inte spom nått dåligt det är mer som jaha det gick inte och sen blir hon go coh glad igen :) Älskar verkligen den hästen <3 :D Hennes åpersonligthet är underbar och jag älskra verkligen de lite mer ¨jobbiga¨ hästarna xD haha

Länkar med en film på henne är lite bilder från det hon kom också :) Men även bilder från det att hon var liten innan hon såldes :)

 

Anmäl
2009-09-06 00:49 #6 av: cina65

#5 Jag förstår att du älskar din häst, jag har en hingst efter Borys som jag skulle gå i döden för om det behövdes, men det gör det inte för han är bara så himla go den grabben.

Han har haft en del problem och har lite svårt att lita på folk, men första gången jag såg han kom han fram till mej och gav mej en slick på kinden.....Kyss WOW! gissa om jag var såld, han var inte till salu då men jag kunde inte få han ur mina tankar och jag tog gubben med mej när vi hämtade stoet jag köpte där uppe och han höll på att tappa hakan när han såg honom.

Ägaren ringde mej sen och undrade om jag ville köpa han, men gubben min sa nej av ekonomiska skäl, gud va lessen jag blev. Men jag fick bilder på han av ägaren och jag såg han framför mej hela tiden, han kom ut på annons och jag såg bara hur han försvann, men ack nej, ägaren ringde och sa att hon ville att han skulle bo hos mej då hon såg ett band mellan oss. Min gubbe ändrade sej dock till slut Gudarnas skymning vad glad jag blev! Glad

Idag är han min egen och jag håller på att arbeta med hanteringen så vi kan lära känna varandra, jag har ett jättearbete framför mej då han är envisare än synden, men han formligen dyrkar marken jag går på och han släpper inte fram någon till mej alls,  varken annan häst eller min gubbe, nej jag är hans matte och ingen annans. Skrattande

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-06 00:56 #7 av: JBfoto

#6 låter osm en helt underbart sjukt fin häst:D Jo men det är nästan det som är tjusningen med hästar:) Det ska vara lite arbete att få dem lita på en:)

Vilken kä nsla för dig att bara få en sån kontakt med han direkt:) Mira var det väl inte samma sak för mig men jag visste bara att första gången jag såg henne var hon mina drömmars häst fanns ingen annan:) Är sjukt när mna får den känslan men kul:) Kul att det löste sig för dig :D

Fick ju en sån känsla med ett varmblodssto som jag rider lite då och då :) Men Mira är fortfarande nummer 1 xD

Hoppas det går bra för dig med din pålle:D ska bli kul att s eom du lägger upp nå bilder senare:D

Anmäl
2009-09-06 01:00 #8 av: cina65

Det finns bilder på han i nästan alla artiklarna på sajten. Han har fått stå modell för hela sajten. Cool

Men skickar med en på han när jag ska försöka borsta han men han vill bara gosa. haha

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-06 01:59 #9 av: Neywaz

Positiv förstärkning använder jag mig alltid av vid inlärning och träning av nya saker. Aldrig negativ förstärkning då.

Negativ förstärkning använder jag mig av då hästen gör något som kan utvecklas till att bli uppenbart farligt, gå på en, bitas, sparkas, trängas etc.

Anmäl
2009-09-06 02:06 #10 av: cina65

#9 Ja men tyvärr finns det folk som inte kan skilja på detta, om när man ska använda sej av negativ förstärkning.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-06 14:36 #11 av: Pillan

Morot helt klart :) Pisken används även den..men då som min förlängda arm och inget annat.

Anmäl
2009-09-06 22:18 #12 av: Neywaz

#10 Nej det är ju det. Jag upplever att de flesta inte är särskilt konsekventa med sina hästar, utan ger dem "negativ förstärkning" på måfå när de egentligen borde gjort det mycket tidigare. Jag behöver knappt tillrättavisa mina hästar, räcker med att ge dem ett långt ögonkast för det mesta ;)

Anmäl
2009-09-07 00:11 #13 av: cina65

#12 Ja det är så det ska vara, jag harklar mej när något är på gång och då avbryts det omgående, jag använder rösten mycket och mina hästar vet när det är positivt eller negativt. Flört

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-08 21:14 #14 av: Elshira

Jag använder aldrig piska som bestrffning utan som hjälp vid t.ex dressyren för att få med hela baken osv. INte heller vi vardagen är jag hetsig eller arg, då unghingstarna reser sig drr jag bara ner dem ryter i och fortsätter sedan att gå som om inget hade hänt.

Den enda gången jag kan erkänna att jag använder lite våld är när en av våra hästar ska in i hästtransporten. Det spelar ingen roll om det redan står någon där eller inte, vi kör alltid väldigt lugnt och ingen har varit med om någon olycka, inte heller att de varit stressade av resan.

Men mitt ena sto brukar oftast gå på snällt om man går på först lite eller ev lockar med godis - då kommer hon som en hund, och står snällt medan man bider upp henne och fäller upp bakluckan. Men ibland slår spjärnet i... Hon vägrar att gå på transporten. Inte så att hon vägrar gå upp eller får panik när hon väl kliver in i själva trnsporten. Nej hon kan plöttsligt komma på att antingen inte röra sig ur fläcken eller lugnt och försiktigt börja backa ur igen. Öronen är aldrig bakåt och hon ser ut att ta det hela med ro egentligen, men försöker man igen så är det bara samma, stannar halvvägs upp eller liknande, tittar lite åt andr håll och tuggar lite extra på de små hösmulorna som fanns kvar i munnen

Tidigare var vi flera som försiktigt försökte putta in henne eller hjälpa till med rösten, både bestämt och snällt men nej då... Den ända som hjälper på henne är en lite ordentlig dask på rumpan (med handen) av någon "medhjälpare", d går hon snällt på igen och är lika lugn som vanligt.

Detta händer kanske 1/5-10 ggr då hon ska in i transporten och resterande går det lika bra som annars.

Vänlighet håller i längden absolut! Men ibland lägger de av helt enkelt och slutar lyssna och då kan det behövas att man säker till ordentligt vid enstaka tillfällen!

Anmäl
2009-09-08 23:31 #15 av: cina65

#14 Håller med dej, vänlighet varar längst men ibland måste man bara visa var skåpet skall stå så våra stora vänner kommer ihåg detta, Flört det är ju inga små djur vi har att göra med direkt.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-24 17:44 #16 av: JBfoto

#8 - Snygg snygg :D:D Du har en grymt snygg häst:D

Har väl mer och mer börjat komma fram till att min lilla dam beter sig lite hingstigt ibland eftersom hon älskar testa och det och hon påminner lite om de hingstar jag haft om xD haha :D

Din häst gör samma som min ska jag borsta henne ibland så vill hon hellre gosa xD haha :P

Sen jag harklar mig också bara nu för tiden och hon fattar att det inte är nån ide :P

Gäller vara snäll men konsekvetnoch be hästen :) och fram tills jag fick mira har jag inte fattat hurman nånsin ska kunna be en häst göra nåttmen nu vet jag :P Haha fast kna då itne förklara det till min hästskötare xD hahahaha Jaja:P

Anmäl
2009-10-25 00:20 #17 av: cina65

#16 Tack så mycket, ja jag avgudar denna hästen. Håller med dej med att man skall vara konsekvent, jag lyssnar alltid på min häst och ser hela tiden till att han är med på vad jag gör.

 

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-25 08:52 #18 av: Fiona

Morot helt klart men även piska (då menar jag inte piska som i ridpiska utan mer tillsägelser på skarpen och en smäll/dask) ibland. Som någon skrev över så tillrättvisar även jag när det börjar bli tendenser till att börja hugga, sparka, springa över osv. Det är ju djur på flera hundra kilo vi håller på med så sådana beteenden måste ju vara helt förbjudna för att det ska vara hanterbart & så säkert som möjligt! Enligt min mening

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-28 22:09 #19 av: Dior

Jag brukar bli kallad för "Mjäka" utav min man. Han tycker att jag tar alldeles för lång tid på mig med hästarna.

Tålamod Tålamod

Har inte använt piska sen 1990, om jag minns rätt, annat än vid utställning eller markträning som "förlängd arm". Knappt då.

Jag väntar hellre ut en häst, är passiv vid "fel gensvar", förstärker mina signaler, och öser ur mig beröm när hästen gör vad jag ber den om.

OM en häst skulle gå på med ilska/irritation, mot mig pga av att hon/han tror sig vara av högre rang, ja, DÅ skulle jag kunna ge igen, om det inte fungerar med att ignorera/vara passiv, men inte visa rädsla/ilska tillbaka. Men det skall till mycket innan jag tar till pisk, och bara om jag anser att hästen utgör fara med sitt agerande, och det inte beror på rädsla.

Skulle jag bli arg eller frustrerad över att hästen inte förstår mig, tar jag hellre en paus och gör något som hästen inte behöver tänka, funderar på vad som kan vara fel, och börjar om från början.

Jag kräver inte att en häst bara skall göra som jag vill. Jag har högre mål: Att han/hon skall förstå vad jag vill, och helst göra det av egen vilja. Att vi ska förstå varandra.

En rädd häst kan vara en farlig häst, och vem blir inte rädd av att bli slagen i onödan.

Beröm öser jag ur mig, som sagt, så fort jag får möjlighet. Mycket och ofta. Jag är en riktig pratkvarn med mina hästar, och därmed hör de också tonfallet.

Men det där med att "slå" vid rätt tillfälle, har ju mycket med 3 sekundersregeln att göra, och kan i bland vara ganska svår att tajma in. Faktiskt lika svårt kan det vara för vissa att ge beröm vid rätt tillfälle.

En kortare variant:

Beröm, vid rätt

Passiv, när det inte blir helt rätt (och försök på nytt med tydligare signaler)

Pisk, ändast vid nödfall

 

Anmäl
2010-05-02 03:26 #20 av: Liiniz

Att använda pisken ibland som hjälpmedel tycker jag är okej, men man ska ju inte piska om man inte tycker att det är absolut nödvändigt. Det som ABSOLUT är total FEL är att använda pisken som ett tortyrmedel, aldrig att man ska pryla upp en häst, det gör INGEN häst sig förtjänt av.

Så i mitt fall finns det bara ett ord att säga :

MOROT!!!!! =)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.