Övrigt

Hovsprickor.

2009-09-18 01:38 #0 av: cina65

Hovsprickor är ett vanligt problem som vi som hästägare kan råka ut för. Men varför uppstår dem och vad kan vi göra åt detta?

Orsaker till hovsprickor

En av orsakerna kan vara att hästen är felskodd så det uppstår spänningar i hoven när hästen trampar ner på skon, detta kan i en del fall ge upphov till sprickbildning.

Även arv och miljö kan spela in, tillexempel om hästen är född med dåliga hovar eller fel balans i fodret. Det kan även bero på ett slag eller något liknande på hoven som gett en ärrbildning i växtzonen vilket gör att den vill spricka när den växer.

Hur botar man hovsprickor?

En del hästar blir bättre av att gå barfota ett tag och verkas rätt, men ibland räcker inte detta till utan man måste lägga på specialskor för att hålla ihop hoven.

Jag har för egen del sluppit detta men en vän till mig fick hem en häst med en ganska allvarlig spricka i hoven. Hovslagaren var skeptisk och trodde väl inte att det skulle bli bra. Men hon gav inte upp utan penslade hästens hov med fodertran 2 gånger om dagen efter att hon rengjort hoven väl och minsann, hoven blev bättre och bättre, idag ser man inte att det funnits någon spricka. Så tydligen är detta ett preparat som alla borde ha i sitt stall, jag har köpt hem det för detta hjälper tydligen på en hel del åkommor på hoven.

Fakta om hovsprickor.

Hornspricka är en spricka i hovens horn. De löper i hornväggen och är mycket vanliga. Man delar in dem efter var de är placerade: trakt, tå, sida, hörnstöd eller trakthörn. En genomlöpande spricka går från bärrand till kronranden och den är genomgående om hela väggen in till lamellhuden är inblandad. En spricka kan vara ytlig eller djup.

Orsakerna kan vara många, tillexempel felaktig belastning, felverkad, felskodd, trampskador, eftersatt hovvård, torra hovar, sår eller skador i kronranden.

Har du problem med detta så tala med din hovslagare om vad ni ska göra för att förbättra hästens hovar.

 

Källa: Hästfokus.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-18 15:25 #1 av: AnneN

Jätte bra och intressant artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-18 19:52 #2 av: cina65

#1 Tack för det. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-09-18 20:11 #3 av: kaka1234567

Bra artikel ass grymt =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-13 15:19 #4 av: Dior

Puttar upp.

 

Anmäl
2009-10-14 00:44 #5 av: perlino

Bra artikel.

I leriga/fuktiga tider kan man kan förebygga med till exempel Cornucresine hoof ointment eller Hovstärkare.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.