Övrigt

Sadelns användning

2009-10-18 23:33 #0 av: kaka1234567

De finns olika typer av sadlar att välja mellan alltefter den form av hästsport man vill ägna sig åt. De finns dressyrsadel, hoppsadel, westernsadel eller galoppsport. Damsadel används numera endast vid uppvisningar och är mycket ovanliga att se. Men nu ska jag inte gå in på alla dem och berättar om de allra vanligaste.

Hoppsadel 

Hoppsadeln är den sadel som används inom banhoppning. Hoppsadeln är mer "framskuren", det vill säga att den är rundad framtill på sadelkåporna, samt att den är mindre, och sadelkåporna kortare med stoppning under. Detta för att ge stöd åt ryttarens knän, då man har något kortare stigläder när man ska hoppa.

Bakvalvet är något flatare och kortare än på allround- eller dressyrsadeln för att ge större rörelsefrihet åt ryttarens sits. Då ryttaren ska röras sig mycket undre ridpasset. Sadeln under lättar ryttarens balans då den hoppar och fördelat trycket i fallet7hoppningen så att häst ryttare inte kommer i obalans.

Hoppsadel

Allroundsadel 

Allroundsadeln är den vanligaste sadeln och den är anpassad för att passa både till hoppning, dressyr men kanske främst nöjes ridning. De finns allround sadlar som är mer inriktade åt dressyr eller hoppning för ryttaren som rider lite av varje men mer intresserad främst av en sport.

IMG_1241.jpg

Dressyr.

Dressyrsadeln är speciellt utformad för dressyrryttaren och har längre och smalare kåpor än den normala allroundsadeln och även ett djupare säte. För att ryttaren ska kunna ha längre stigläder och på så sätt få en bra och balanserad sits. Backvalvet är högre än normalt för att hålla ryttarens sits mer balanserad och stabil.

Dressyrsadeln är utformad för att ryttaren ska komma i bättre kontakt med hästens rygg och även att skänklarna ska ligga an bättre mot hästens sidor för att kunna ge små hjälper som ändå hästen kan uppfatta, som är en viktig del i dressyren.

IMG_1242.jpg

Westernsadeln.

Westernsadeln ska vara bekväm samtidigt som den kan vara vackert utsmyckad.

Westernsadeln utvecklades i USA under 1800-talet av de boskapsskötare som red hela dagarna. De utvecklade sadlar som inte bara skulle vara bekväma för ryttaren utan även för hästen. Under sadeln använde man ofta tjocka filtar som ytterligare avlastning för hästen.

Westernsadeln är ofta bredare och avlastar tyngd från hästens rygg. Ryttaren har även stadiga stigbyglar, ofta gjorda av trä som kunde kläs med fårskinn under kalla vintrar. Ryttaren skulle kunna sitta som i en fåtölj, och därför fästes stigläderna så att ryttaren satt lite mer framåt med fötterna än man gör på den normala sadeln där man rider i en lodrät sits.

3261873254[2][1].jpg 

Bomlös sadel

Bomlösa sadlar är en sadel utan den gjutna bommen. Den bomlösa sadeln har många fördelar för hästar som växer, som har omjämn muskulatur eller som är ojämna i exteriören. En bomlös sadel kan även passa många olika typer av hästar. Den bomlösa sadeln har en förmåga att forma sig efter hästen inte tvärt om. De är de som är bra med en bomlös sadel gemn fört med den med bom.

Källa.En gammal bok.

Bilder:Westwrn sadel Carina/sajtvärd.Dressyr hopp,allr är egna.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-22 01:27 #1 av: cina65

Bra artikel. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.