Övrigt

Muskelspänning

2009-12-12 16:22 #0 av: Dior

Vanligtvis finns det alltid en viss spänning i musklerna, sk. muskeltonus. Den spänningen släpper endast vid sömn eller medvetslöshet. Muskelspänning är en överdriven spänning där en del eller hel muskel stannar i spännt läge, istället för att slappna av och mjukna.

Till en början kanske hästen bara verkar slö, vill inte böja sig riktigt åt ena hållet eller ogärna lyfter ena benet.

En viss spänning i muskeln kan gå att känna även tidigt, om man då drar fingrarna över hästens kropp. Muskeln känns då som en spänd sträng.
Ca 3-5 månader efter att muskeln blivit spänd övergår spänningen till knutor/knölar. 30% av muskeln kan då vara i nedsatt eller helt ur funktion.

Leka7.JPG

Vid muskelarbete bildas slaggprodukter i muskler. Näring, celler och syre transporteras, via blodet genom muskeln och får då med sig slaggprodukterna ifrån muskeln. Vid en muskelspänning strömmar blodet sämre och därmed även näring och syre. Detta gör att även slaggprodukter blir kvar och muskelns möjlighet till prestera något arbete försämras.

Andra muskler tar gärna över de arbeten den spända muskeln skulle utfört, och riskerar att bli överansträngda. Det i sin tur gör att den redan spända muskeln kan förvärras.

Finner man en liten stumhet i hästens muskel, kan det räcka med att tillkalla massör. Har hästen mycket ont så bör en veterinär titta på hästen.

Källa: Hästhälsan/Eva Gran
Bilder: Dior

Muskelspänning

 

Anmäl
2009-12-12 19:10 #1 av: kaka1234567

 Bra artikel den kommer att hjälpa mig.T har sägerligen de

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.