Övrigt

Avelstoet del 3

2010-06-02 18:43 #0 av: Tess-W

Dräktighet

Att försäkra sig om att stoet är dräktigt, går att göra med olika metoder. Bl.a ultraljud eller blodprov, som utförs av vetrinär, alt. med dräktighetstest, Pregna Mare eller Wee Foal som man kan göra själv.

Även ett dräktigt sto bör hålla sig till de vanliga stallschemat för avmaskning, medans vaccin kan ges fram till 4-5 veckan innan fölning.

Foder

Under de fyra sista månaderna av dräktigheten börjar fostret växa i ökad takt. ca 75% av fostrets födelsevikt, för att vara mer exakt. De två sista månaderna dubblar fostrets vikt, och stoets proteinbehov ökar då kraftigt. Den sista tiden tar fölet stor plats och stoet kan få svårt att få i sig tillräckliga mängder för att tillgodose sitt behov. Att ge mindre mängder, flera gånger per dygn kan vara lättare för stoet.

Färdigblandat foder som är framställt främst för dräktiga och digivande ston finns att köpa i de allra flesta butiker där foder säljs. Dessa kan vara en hjälpande hand för de som är osäkra på vad sitt dräktiga sto behöver i rätt mängd. Därmed inte sagt att deras rekomenderade fodergiva täcker behovet hos alla ston, utan varierar från individ till individ.

Bild 066.jpg

Förberedelser

Planerar du att låta ditt sto föla i box är det viktigt att låta henne vänja sig vid boxen och miljön innan fölning. Dels gör det stoet själv tryggare men också för att de antikroppar fölet sedan får i sig via råmjölken inte kommer att kunna skydda fölet mot eventuella nya smittämnen som skulle kunna finnas i den nya miljön.

Rengör boxen noga. Helst med desinfektionsmedel och se till att ventilationen fungerar för att förhindra bakeriebildning. Ströa rikligt. Halm är att rekomendera efterssom spån, torv o dyl. gärna fastnar i fölets päls. Det blir otrevligt för stoet när hon skall slicka sin fölunge torr, och det finns risk att fölet får in ex. spån i ögonen.

Naturligtvis hoppas man alltid på att allt skall gå naturligt och bra, men ibland är olyckan framme med komplikationer. Förbered dig på det så gott du kan genom att se till att ha preparat hemma som skulle kunna komma till användning. Dvs:

  • Jodopax
  • Klyx
  • Termometer
  • Rena handdukar
  • Varmvatten
  • Nappflaska
  • Mjölkpump
  • Binda att linda svansen med
  • Glidmedel
  • Telefon och numret till vetrinär lättåtkomligt

Bild 013.jpg

Det är alltid säkrast att ringa vetrinären så fort man inser/misstänker att något är galet, även om många ex. fel-lägen går att rätta till utan vetrinär. Tänk på att det kan ta ett tag för vetrinären att komma ut och att man sparar tid genom att ringa först och sen försöka själv, än tvärtom.

Dags för föl

När det närmar sig fölning finns det flera tecken man kan leta efter. Vissa hästar kan gå med svullet juver i veckor, medans andra sätter juver de senaste dygnen. Men det är runt det sista dygnet som juvret brukar fyllas ut ordentligt och kan kännas spänt. Vaxproppar framträder vanligtvis 1-3 dygn innan och är i de flesta fall ett tydligt tecken på att det är nära. Vissa hinner bara ha vaxproppar några timmar.

På vardera sidor om svansroten sitter bäckenbanden. Dessa ligament blir slappare under de sista timmarna/dygnet.

Det finns flera risker med en fölning som bör undvikas i bästa mån. Tv-övervakning eller en sk "fölvak" är bra hjälpmedel, och man slipper störa stoet i onödan. Alla har inte möjligheten till tekniska hjälpmedel och då är ända alternativet att titta med egna ögon.

Tänk på att det är förbjudet, enligt djurskyddslagen att transportera ett dräktigt sto inom de 4 sista veckorna av dräktigheten.

Källor: Agria

         KRAFFT

         Egen

 

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2010-06-04 16:50 #1 av: Diizkmedel

Super bra artikel! =D

Anmäl
2010-06-04 20:47 #2 av: kaka1234567

Mycket bra artikel Skrattande

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-06-05 01:35 #3 av: cina65

Mycket bra artikel Tess. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2010-06-05 20:17 #4 av: Tess-W

Tack så mycket!Glad

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.