Övrigt

Nu är det höst, jakt och mörker igen!

2009-10-22 13:31 #0 av: LinaN

Nu lägger sig mörkret allt tidigare om kvällarna, jägarna kurar tätt i skogen i väntan på en älg eller två. Arabiska fullblod.ifokus har fått låna artikeln från Dressyr.ifokus

Älgjakten är en sport för somliga, en livsstil för andra och för vissa är det något som inte alls gillas. Men det är inte vad jag tänker ta upp här, utan jag tänker ta upp frågan om säkerhet. Hur går jag och min häst säker i skogen under älgjakten?

Inte alla har en paddock att lufsa runt i utan måste ut i skog och marker för att kunna motionera sin/a häst/ar. Och då bör man verkligen tänka på hur man ser ut.

Jägarna och deras hundar är iförda varselkläder, skarpa fäger och ibland med reflexer. Gult och orange är det vanligaste färgen man har på sig för att utmärka att "jag-är-ingen-älg-skjut-mig-inte!"

Så jag vill uppmana folk till vissa säkerhetsåtgärder för det har hänt att ryttare och hästar blivit skadeskjutna (tack och lov inte ofta men det har hänt) för att en trött jägare trott att det vart en älg som kommit i full galopp genom skogen.

Reflexerna gör även sitt jobb om man är i trafiken. Hösten är mörk och murrig, och man syns sämre än man gjort på sommaren även om det är klokt att oavsett årstid faktiskt ha reflexer på sig. Använd gärna pannlampa och köp om möjligt stigbygelreflexer eller fäst egna reflexer på stigbyglarna, vitt framåt och rött bakåt!

Kör du häst och vagn i trafiken så tänk på att du måste ha belysning och reflexer, för annars kan du få böter! Glöm inte en LGF-skylt bakpå körekipaget! Den är oftast gjord av reflexer och hjälper bilisterna att se dig och vagnen samt hästen.

nicke1.jpg

Försök tänka på:

  • Älgarna och jägarna är som aktivast i gryning och skymning, undvik att vara ute och rid just då.
  • Rid på skogsvägar och välanvända rid/motionsspår inne i skogen. OBS! rid inte på stigar där ridning är förbjuden.
  • Rid inte ut i skogen utan sällskap, älgar färdas sällan i flock.
  • Kolla med markägaren vem som är ledare för eventuella jaktlag och ha en öppen dialog med dom. När jagar de och var?

Dessa fyra punkter ovan nämnda är inte tillräckligt för att hindra att man råkar ut för någon olycka utan varselkläder och reflexer är en mycket god idé. Jag kan inte nog förespråka hur mycket reflexer du bör använda, det finns knappt något som heter för mycket! Det börjar dessutom bli mörkt tidigt om dagarna så då är det lika bra att skydda sig mot både älgjägare och bilister. Du kanske blir tvungen att rida längsmed andra vägar än du brukar för att nå bra skogsvägar för ridning.

nicke2.jpg

Som man ser på bilden ovan så syns inte reflexerna men det gula utmärker hästen som utan reflexerna skulle ha försvunnit in i skymningsljuset. Kom också ihåg att reflexer är en förbrukningsvara, byt benreflexer och reflexer som börjar bli slitna minst en gång om året. För varje tvätt i tvättmaskin så förlorar reflexerna sin "lys"-förmåga!

  • Använd reflexväst, de är ofta gula med rejäla reflexer, ju mer du utmärker dig själv och hästen i skarpa färger dess mindre chans att misstas för att vara en älg.
  • Använd pannlampa, du syns lättare och kan "misstas" till en början för en moped eller motercykel, men hellre det än att inte bli sedd alls.
  • Använd gärna länd/skritt-täcke i neongult med reflexer, då syns mer av hästen.
  • Reflexer! Både i bröstan, gärna i svansen, och framförallt på benen. Ha gärna reflexer på ridhjälmen och har du möjlighet så använd reflexer på dina armar och ben också! Allt för att synas i skogen såväl som i trafiken. Gula reflexband är en bra idé för de syns även när det inte faller strålkastarljus på dem.

Gör väsen av er, sitt inte och skråla men prata i normalt samtalston, kanske litet högre. Älgar pratar inte.

Hoppas att dessa små råd gör er ridning säkrare både för älgjägare och för bilister, samt så kanske fler ryttare vågar sig ut i skogen trots jakt och annat.

Tack till Helena och Nomenique som ställde upp som fotomodeller! C-right LinaN

 

Läs fler intressanta artiklar inne på dressyr.ifokus. Hjärtligt välkomna!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-22 14:02 #1 av: cina65

Tack LinaN. Verkligen bra artikel. Skrattande

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-23 01:07 #2 av: kaka1234567

Tackar underbar artikel de va snällt av dig att låta oss få låna den Skrattande

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-11-25 17:13 #3 av: ZABA

Så här såg jag och min ridhäst Zesam ut i september 2009 - rustade för ridtur i mörkret. Nu har vi uppdaterat utstyrseln med reflexboots!

Anmäl
2009-11-26 16:42 #4 av: kaka1234567

3.Ååå så mysigt de såg ut bra ide med att läga ut bild.

De borde alla som vill göra de =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-11-26 19:44 #5 av: Dior

#3 Helmysigt! Glad

Anmäl
2010-09-11 11:26 #6 av: Tess-W

Höstens mörker närmar sig med stormsteg. Puttar därför upp denna artikel för alla er som skall ge er ut på hästryggen en mörk morgon eller kväll! Glad

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl