Annons:
Etikettegna-berättelser
Läst 14677 ggr
EwaAngantyr
12/2/10, 11:33 AM

Fölhantering

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur viktigt är det att hantera fölet från början?? Gör det någon skillnad? Kan de verkligen lära sig något när de är nyfödda??

Fölet

Efter en lång väntan så är fölet äntligen fött.
Man står där och ser hur stoet tar hand om sitt föl. Slickar det rent och det tar inte lång stund förrän fölet står upp och har påbörjat sökningen efter mjölkbaren.

Senare när stoet ska tas ut så följer fölet med som en skugga. I alla tre gångarterna.
Fölet är fulländat och "full faculty learners". Det betyder att ett föl inte är som vi människor när vi föds. Vi är ju totalt hjälplösa. Kan inte gå, kan inte försvara oss, kan definitivt inte resa oss upp och kan inte äta annat än mjölk!
Fölet kan från födsel: 

- Resa sig upp

- Leta reda på maten

- Springa

- Följa mamma överallt

- Känna

- Ta emot information och lära sig

Utan dessa kunskaper från födseln skulle inte fölet överleva i det vilda.

 1tim23_lit.JPG

Vad ska vi tänka på då?

Jo, föl lär sig från första timme. Vad är det för bra med det?? Hur kan vi använda det?

Vi ska tänka på att behandla fölet som en häst och inte som ett nyfött barn.

Vi kan tex se till att ta på fölet överallt första timmen. Smeka hela kroppen, knacka lite i hovarna, ta på öronen osv.  Vi kan lyfta fötter, borsta, förbereda för grimma med ett mjukt rep runt huvudet.  Allt detta ska naturligtvis ske med lugna, mjuka men med rörelser som talar om för fölet att allt är som det ska vara och allt är naturligt.    Att människan är naturlig i deras närvaro fast alla fölets instinkter säger dem att vi är rovdjur!
Här är ju även stoets reaktioner mot oss väldigt viktiga. Har vi ett sto som lägger öronen bakåt och går sin väg när vi kommer så är risken att fölet kommer att göra likadant nästan 100 %.

Håller vi på  med fölet varje dag de första tre-fyra veckorna så har vi lagt en grund som sedan håller i hela livet. Vi lär fölet från början att vi inte tänker äta upp dem. (kom ihåg att vi är rovdjur och hästarna flyktdjur) 

Dante2v_lit.JPG

Vad får fölet inte göra??

Vi måste ju från första början tala om för fölet att det inte är ok att invadera i vår personliga sfär, dvs ca 50-60 cm omkring oss. Där får han inte vara om han inte blivit inbjuden dit. Titta i hagen hur andra ston gör med "fel" fölunge.  Många har svårt med detta, och det är svårt att putta bort sin älskling men bädda för ett bra förhållande och gör det ändå.  Man tror att man måste hela tiden vara så snäll mot fölet och han är ju så sööööt… Men fölet lär sig snabbt vem som ska invadera hos vem. Tycker du det är ok nu så ser han ingen anledning till att inte göra det senare när han blivit större heller.  Nej, gör hästen en tjänst och tala om det på en gång.   Mjukt men bestämt.

Kommer han in i ditt område, putta bort honom! Det är lätt på föl men svårare på 500 kg vuxen häst! Respekterar den inte att du puttar iväg honom använd en "lekpinne".  Fördelen med lekpinnen vs spö är att pinnen inte gör ont på det svidande sättet som ett spö gör. Med pinnen kan du vara tydlig utan att skrämma fölet.  Pinnen kan du även använda till att ta på fölet på alla benen och under magen.

Däremellan kan du förståss gosa med fölet och mysa med honom! Så länge det sker när du vill. Går han för långt och börjar nafsa eller sparka med frambenen (deras sätt att leka) så måste du vänligt men bestämt putta honom utom bit och sparkhåll.  

När ska man då sätta på grimman? Grimman har ställt till mycket förtret för hästägaren. Den lär ofta fölet från början att gå emot tryck. Hur många har inte sett hur fölet drar i grimman, stegrar sig, kastar sig för det är deras instinkt att komma loss! Annars kan den inte fly från faror.
 Ha därför inte bråttom med att få på grimman. Lär först fölet att när det kommer ett lätt tryck mot nacken så ska den följa trycket.  Det krävs lite träning men det har man igen tusen gånger om! Ju mer hästen får träna på att följa tryck och ju mindre den får gå emot tryck desto lättare kommer sedan utbildningen att bli för hästen.  

boll.jpg

De första tre månaderna brukar fölet följa mamma så bra att man inte behöver grimman. Ta dessa månader till att lära fölet så blir inte grimman något problem alls. Lägg ett rep runt nacken och ge ett lätt tryck, så fort den sänker nacken eller går framåt så tar du genast bort allt tryck och ger massor med beröm. Gör om tills du märker att han förstår. Sedan fortsätter du nästa gång du kommer till den.
Man kan även träna på att lägga något på fölets rygg. Tex en vojlock.  Är fölet oroligt så backa tillbaka för att sedan prova igen.  Genom att backa ifrån hästen när den blir orolig så blir den nyfiken och modigare nästa gång. 
En annan övning är att lägga ett rep runt fölets ben. Ett i taget. Detta förbereder för hovslagaren och att den blir van vid att inte dra emot tryck var det än kommer. 
Föl är ju väldigt olika så en del tar dessa övningar med ro medan andra kan behöva mycket träning! Det viktigaste är att du är lugn och konsekvent. Du bygger ju upp ett livslångt förhållande mellan ett flyktdjur och ett rovdjur! Så fort du blir arg, frustrerad eller irriterad så visar du hästen att du inte är att lita på! Så vet du att du är på mindre bra humör eller har ont om tid, låt fölet slippa dig den dagen. 

Lycka till med ditt fina föl!!

Ewa Angantyr

www.ewa-angantyr.com

Annons:
cina65
12/3/10, 12:11 AM
#1

Mycket bra artikel, intressant läsning Skrattande

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Tess-W
12/3/10, 11:55 AM
#2

Fantastiskt bra artikel! Riktigt bra skrivet och förklarat Glad *tummen upp*Flört

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

EwaAngantyr
12/3/10, 12:32 PM
#3

Tack, tack!  Roligt att det blir uppskattat!

GranoStall
12/5/10, 12:24 PM
#4

VI gör helt annorlunda med våra föl och hanterar de så lite som möjligt de första månaderna. Sätter på grimma när de ska åka till betet och lyfter hovarna när de ska raspas. Däremot är vi i hagen varje dag och söker fölen själva kontakt, vilket de brukar göra, så klappar och kliar vi dem. Mer gör vi inte innan de är sex-åtta månader.

Tess-W
12/5/10, 3:18 PM
#5

Vi har gjort olika beroende på vad fölen gett för gensvar. Vissa har behövt mer tid med oss människor medans andra har kunnat lämnas mer i fred och ändå blivit trygga och tillgivna.

Däremot är vi alltid mycket med dem de första 2 veckorna och pillar och grejar.

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

[Driva]
2/9/11, 6:29 PM
#6

Jag har varit i stall där fölen hanteras från första dagen, och varit i stall där man knappt hanterar fölen. och vilken skillnad på när de blir äldre sen!

I stallet där de hanterades från början hade man hästar som var trygga i det mesta man gjorde, de sprang inte över en och det var ingen hysteri. Till skillnad från det senare stallet, där jag aldrig litade på hästaran, för de hade ingen tilltro för mig. De kastade sig hit och dit när man skulle göra saker, sprang över en och hade ingen respekt eller lyssnade för fem öre.

Annons:
EwaAngantyr
2/9/11, 6:48 PM
#7

# 6. Ja, jag har oxå märkt hur stor skillnad det blir på de fölen som hanteras mycket från början. Ofta blir det trauman som tar tid att få bort när tex de ska ledas i grimma när de är sex månader och aldrig haft något på huvudet.  Eller att man inte förbereder dem på att lyfta fötterna innan hovslagaren kommer.

[Driva]
3/7/11, 11:37 AM
#8

jag var med om ett skräck exempel på ohanterade föl. Jag red i ett stall där de hade en shettis som de tog föl på, sen hanterade de inte fölet alls utan hon fick följa med mamma ut i hagen och in igen. Mamman hade jag ridit in flera år tidigare, men det var ingen som red henne efter jag blev för lång så hon gick mest som sällskapshäst.
Det stackars lilla fölet var livrädd för människor och sparkades och bet när man försökte komma nära, just för att hon hade ingen direkt erfarenhet av människor.

Jag visste inte att hon var så ohanterad så jag försökte sätta på henne en grimma när hon var kanske ½-1 år, för jag är van vid att föl i börjar gå i grimma från första dagen. Och stackarn fick ju panik!

Mina personliga erfarenheter från föl som inte hanteras bara rakt igenom dåliga.

Upp till toppen
Annons: