Om arabhästen

Show: Regler och klasser

2010-12-18 13:30 #0 av: JenD

Många väljer att visa sin/sina hästar på utställning även kallat shower. Det är en bedömningstävling där hästen visas upp för ett antal domare och poäng sätts på hästens gångarter och exteriör.

Det är för många prestigefullt och glamoröst med arabshower. Runt om visningsplatsen sitter publik och hästägare och det är inte helt ovanligt att se en shejk eller en kunglighet bland hästägarna på större shower. Det dricks champagne och äts god mat samtidigt som dom hejar fram sina vackra arabhästar.

På stallsidan dock är det hårt arbete som gäller även om det dricks champagne och firas där också. Det gäller att hästarna glänser och är på topp när dom tar det första steget in i ringen och ibland är det många hästar, handlers och grooms som ska trängas på en liten uppsamlingplats, då gäller det att hålla huvudet kallt!

Det finns olika nivåer på samma sätt som inom andra hästsporter där en Title Show är högst rankad, därefter A Shows ,B Shows, National Championships, C International Shows, C National Shows och sist D Regional Shows.
Mer ingående finns att läsa på ECAHO's hemsida.

Hästarna är indelade efter kön och ålder, exempel: 1-åriga hingstar och ston går i en klass för sig. Detsamma gäller 2- och 3-åringar därefter kommer tex 4-6 åriga ston och 4-6 åriga hingstar sedan 7-10 och sist klassen för dom äldre, 11+. Valacker visas i en egen klass.

Poängen delas ut enligt 100 skalan där 100 poäng är högst eller 50 skalan där givetvis 50 poäng är högst. Hästarna poängsätts på fem olika punkter: typ, huvud & hals, kropp & överlinje, ben och rörelser. Högsta poäng per punkt är med andra ord 10 eller 20 beroende på vilken skala som används.

Dom bästa i varje klass går vidare till championaten där man till slut får en unghingst och ungsto champion och detsamma för senior. Hur många som tävlar om championtiteln beror på startande men oftast är det dom 2 hästar som placerats högst i sin klass.
Ibland delas även "Most Classic" pris ut som tillexempel kan vara "Most Classic Movements" eller "Most Classic Head".
I Sverige har även "Bästa svenskuppfödda ..." tex "Bästa svenskuppfödda unghingst".

Regler finns att läsa på ECAHO's hemsida Blue Book 2010 Rules for Conduct of Shows

En regel som det varit diskussion om på senaste tiden har varit så kallade "panda eyes". Det betyder att du inte får klippa eller raka hästarna runt ögonen. Anledningen till att man gör det är för att hästarna ska få en mörkare färg runt ögonen och dom upplevs större. Detta är alltså inte längre tillåtet.
Ett annat exempel är att hingstar ska från 3 års ålder visas i ett bett halter.

I nästa artikel tar vi upp träning och utrustning inför show.

 

Anmäl
2010-12-18 19:33 #1 av: Tess-W

Kanonbra! Försöker man som ny sätta sig in i allt med show så är det som en djungel att traska igenom. Då är det väldigt bra med lite lättåtkomlig info. :)

Mvh/Therese

medarbetare på arabiskafullblod.ifokus

Anmäl
2010-12-19 17:37 #2 av: JenD

#1 Tack tack, ja jag kan inte mer än hålla med :)

Anmäl
2010-12-20 00:58 #3 av: cina65

Jättebra artikel

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2010-12-26 19:34 #4 av: kaka1234567

Bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-12-26 20:23 #5 av: JenD

#3 & #4 Tack tack :)

Anmäl
2010-12-31 15:04 #6 av: aliah

intressant mera sådant:)

Anmäl